zpět

Osobnost týdne: Helena Zumr Janů, HD COMMODITY s.r.o.

„Neupřednostňujte rychlý zisk nad lidskými vztahy“ říká Helena Zumr Janů, jednatelka společnosti HD COMMODITY s.r.o.

Ing. Helena Zumr Janů je ve společnosti od doby jejího vzniku společně se svou sestrou Ing. Danuší Hrázskou. Od samého počátku se ve firmě snaží neztrácet pozitivní přístup a udržovat si přátelské vztahy jak se svými zaměstnanci, tak s obchodními partnery. Je to nejen klíč ke kvalitní spolupráci, ale zároveň klíč k úspěchu a k neustálému zkvalitňování služeb i v takto komplikované době.

Pracovní náplní malé, ale šikovné firmy HD COMMODITY s.r.o. je zejména obchod se zemědělskými komoditami, jako jsou obiloviny, olejniny, luštěniny a komponenty do krmných směsí, ale i prodej hnojiv. Zabývají se nejen vývozem, který je převažující, ale i dovozem komodit – jako je sojový a řepkový šrot. Zboží expedují především do Německa, Rakouska a Švýcarska.

Jakým způsobem se vaše firma vypořádává s růstem cen a jak aktuální inflace ovlivňuje váš business?

V současné době, jak je všem známo, rostou nepřiměřeně ceny zemědělských komodit v souvislosti s válkou na Ukrajině a současně na druhé straně rostou zemědělcům nepřiměřeně vstupy, jako jsou hnojiva a chemie, což je opět odrazem války a tím nastalé energetické krize. Ceny komodit rostou a obratem rychle klesají a to i několikrát během dne. Musíme být opravdu ve střehu, aby naše reakce byla svižná a zboží, které koupíme, jsme rychle prodali. Na spekulaci není čas a my se držíme přísloví „nemusí pršet, hlavně, že kape“. Samozřejmě i v našem byznyse se odrážejí ceny pohonných hmot v souvislosti s přepravami komodit, což doufáme, že se pomalu zklidní vzhledem ke klesající ceně ropy.

Co vás v poslední době ve vašem podnikání pozitivně překvapilo?

Pozitivních překvapení bohužel ubývá a současná doba je tím zářným příkladem. Člověk musí být optimistou a věřit, že vše má svůj začátek, ale i konec. Nás především těší, že tuto dobu slušně firma přežívá a nehroutíme se z budoucnosti.

Jaké máte vize a plány pro rozvoj vaší společnosti?

Chceme si především zachovat dobré jméno a vztahy s našimi dodavateli i odběrateli na přátelské oboustranně spokojené vlně jako dosud, aby se s námi rádi setkávali a byli k nám vstřícní. Prostě být dobrými spolehlivými partnery.

Máte nějaký vzkaz ostatním podnikatelům v ČR? (motto)

Vždy si zachovejte svou tvář, neupřednostňujte rychlý zisk nad lidskými vztahy, buďte pokorní!

Máte ve firmě/práci nějaký rituál?

Každé ráno se sejdeme v kanceláři s kolegyněmi u kafíčka a snídaně a „pokecáme“ o životě. S plným žaludkem a dobrou náladou se lépe zvládají krizové situace :-). Je to moc příjemné být kamarádkami jak v životě, tak ve firmě a moci se stoprocentně spolehnout na své okolí, to je pro nás opravdu nezaměnitelné a velká životní výhra.