zpět

Osobnost týdne: Daniel Klega, Realitní Fond Praha a.s.

Ambiciózní manažer s vášní pro finance, vystudovaný ekonom s obchodním duchem a prokazatelnými analytickými schopnostmi, který si zakládá na týmové hře. Tak bychom mohli popsat naší další osobnost týdne pana Daniela Klegu, který založil se svými kamarády Realitní Fond Praha a.s.

Realitní Fond Praha a.s. je součástí českého realitního trhu již od roku 2014. Založili jsme jej v partě spolužáků ze základní a střední školy. Od založení se snažíme poskytovat veškeré služby, které s realitami souvisí. Zejména pak rekonstrukce činžovních domů, realizace půdních nástaveb a developerských projektů, ale nepohrdneme ani rekonstrukcí samostatných bytů v atraktivních lokalitách. Za dobu naší působnosti jsme vybudovali širokou sít investorů, kteří naší práci věří a díky kterým můžeme projekty realizovat. Jejich důvěra v to, co děláme, je pro nás na prvním místě. Soustředíme se především na nemovitosti na území hlavního města Prahy a jeho blízkém okolí. Do našeho portfolia výjimečně zahrnujeme také projekty v dalších velkých městech ČR a atraktivních lokalitách mimo ruch velkoměst, například momentálně v Krušných horách.

Jakým způsobem se vaše firma vypořádává s růstem cen a jak aktuální inflace ovlivňuje váš business?

Realitní sektor a tím pádem i naše podnikání bylo a ještě jistě bude zasaženo na všech úrovních. Kromě růstu cen stavebních nákladů, které pro nás znamená zejména důslednější provádění tendrů a více vyjednávání s dodavateli, se inflace propisuje i do úrokových sazeb. Dražší hypoteční úvěry snižují koupěschopnost našich klientů a tím snižují poptávku. Zároveň se nám jako všem zdražují zdroje financování. Pro nás to znamená soustředit se na kapitálově málo intenzivní, dlouhodobé projekty s vysokou přidanou hodnotou, jedná se zejména o povolování projektů na zelené louce a v půdních nástavbách.

Co vás v poslední době ve vašem podnikání pozitivně překvapilo?

Některé ceny stavebních materiálů začínají opět klesat. Zároveň vyšší úrokové výnosy z našich rezervních prostředků nám umožňují kontrolovat rizikovost našeho portfolia, neboť v krátkém horizontu nejsme tlačeni finančním nákladem volných prostředků. Jinými slovy máme čas déle si vybírat vhodné projekty.

Jaké máte vize a plány pro rozvoj vaší společnosti?

Naše společnost se soustředila na rekonstrukce a revitalizace činžovních domů zejména v Praze. Naše oddělení nákupu je velmi efektivní, ale i přesto je tento zdroj obchodních příležitostí vyčerpatelný. Z toho důvodu budeme rozšiřovat aktivity v developerské činnosti „na zelené louce“ a tomu přizpůsobíme i skladbu našeho realizačního týmu. Zároveň se chceme soustředit na moderní technologie v oblasti obnovitelných zdrojů a soustředit se na výstavbu energeticky úsporných nemovitostí.

Máte nějaký vzkaz ostatním podnikatelům v ČR? (motto)

I přesto, že se nacházíme v těžším hospodářském období, a možná se dočkáme i recese v eurozóně, jedná se o běžný a cyklický jev, který vždy v historii odezněl. A jak řekl Joseph Schumpeter „Jádrem kapitalismu je kreativní destrukce“. Proto zatněme zuby a vyčkejme nových příležitostí.

Máte ve firmě/práci nějaký rituál?

V jednom roce dostali zaměstnanci za dobré výsledky k Vánocům stolní fotbálek. Od té doby je v našem lobby a pořádáme pravidelné turnaje.