zpět

Očekávaný vývoj inflace v roce 2022

17.1.2022

Krátce z ČNB. Guvernér Jiří Rusnok se vyjádřil k inflaci. Reakce Maďarska na růst cen.

V uplynulých dnech byla Českým statistickým úřadem zveřejněna inflace za měsíc prosinec, ta se vyšplhala až na 6,6 procenta. Podtrženo, sečteno! Průměrná roční inflace se tak za rok 2021 dostala na 3,8 procenta. To je nejvýše od roku 2008. Zatím to vypadá, že i tenhle rekord v letošním roce překonáme.

Ve středu odpoledne se guvernér Jiří Rusnok vyjádřil ve videu, ve kterém vysvětluje směrem k veřejnosti kroky ČNB a nastiňuje možný vývoj . Znovu pojmenoval příčiny vysoké inflace v Česku, ze zahraničních vlivů je důvodem nárůst cen surovin a komponent společně s narušením dodavatelských řetězců. Z domácích příčin zmínil vyluxovaný trh práce, tlak na růst mezd a přepálený trh nemovitostí. Vrchol inflace očekává v prvním čtvrtletí tohoto roku na úrovni okolo 9 procent, možná i výše. Do vyšších cen se začátkem roku promítne zdražení cen energií, které bylo do konce roku tlumeno odpustkem DPH u elektřiny a plynu a také nové ceníky ze strany dodavatelů. Do konce roku by se podle něj měla míra inflace znormalizovat a pozvolna se vracet k inflačnímu cíli.

Před několika dny zaznělo z Maďarska, které jako jiné země bojuje s vysokou inflací, jedno pozoruhodné prohlášení. Premiér Viktor Orbán chce v rámci boje proti vysoké inflaci nařízením vlády snížit ceny šesti základních potravin na úroveň z poloviny října loňského roku. V platnost již vstoupilo opatření na zavedení cenového stropu na energie, paliva a hypotéky. Maďarská centrální banka jako první v Evropské unii začala zvyšovat úrokové sazby, základní sazba je v současné době na 2,4 procenta.

Celý pátek se nesl ve znamení slábnutí české koruny. Koruna se vůči euru obchodovala za 24,42 až 24,57. Proti americkému dolaru bylo pásmo širší, americký dolar se pohyboval mezi 21,31 až 21,50. Pro dnešek očekáváme pohyb v pásmu 24,50 – 24,60 EURCZK a 21,45 – 21,60 USDCZK.