zpět

Očekáváme indexy PMI

22.4.2022

Očekáváme předběžné výsledky indexů nákupních manažerů ze zemí eurozóny a USA. Jestřábí komentáře čelních představitelů Fedu zhoršily náladu na trzích. Česká koruna se drží na silnějších pozicích.

Česká koruna si na páru s eurem připisovala zisky když dokázala posílit pod 24,40 EURCZK. Proti americkému dolaru se koruna obchodovala lehce pod 22,50 USDCZK. Na hlavním měnovém páru EURUSD panoval klid navzdory rozruchu, který přinesly komentáře M. Dalyové (prezidentka San Franciského Fedu) a samotného šéfa Fedu J. Powella. Jejich jestřábí komentáře způsobily pokles amerického akciového indexu NASDAQ100 o více než 2 %. Trhy aktuálně počítají s téměř jistým zvýšením sazeb ze strany Fedu o 50 bb. na nejbližším zasedání 4. května a pravděpodobným zvyšováním sazeb o dalších 50 bb. v polovině června. Do konce roku pak trhy počítají s růstem sazeb na každém dalším zasedání minimálně o 25 bb.

Kalendář dnes toho mimo indexů PMI mnoho nenabídne. Evropské indexy vykážou klesající tendenci, udrží se ale zřejmě ve větší míře nad 50bodovou hranicí. Ve středu pozornosti zůstává válka na Ukrajině, tam neutichnou boje ani po dobu pravoslavných velikonočních svátků.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Polsko zveřejní maloobchodní tržby za březen.

Očekávané finanční události v Evropě

Z řady klíčových ekonomik eurozóny očekáváme předběžné výsledky PMI včetně dat pro za celou eurozónu.

Očekávané finanční události ve světě

Také USA zveřejňuje indexy PMI, jinak je kalendář prázdný.