zpět

Objem poskytnutých hypoték v Česku během října meziročně stoupl o 123 %

16.11.2023

Zájem Čechů o hypotéky během října ožil. Statistiky ukazují, že banky a stavební spořitelny poskytly hypoteční úvěry za 16,1 miliardy korun. V meziročním srovnání jde o citelný nárůst, který převyšuje hranici 123 procent. Plyne to z dat České bankovní asociace, které získává od všech bank a stavebních spořitelen, jež na českém trhu poskytují hypotéky.

Říjnové oživení na trhu s hypotékami souvisí hned s několika faktory. Ten první se týká objemu podzimních akčních nabídek některých bankovních domů, o čemž svědčí i říjnový pokles úrokové sazby nových hypoték bez refinancování. Ten totiž ze zářijových 5,74 procenta klesl na 5,71 procenta. Tím šlo o nejnižší nabízenou sazbu u hypotečních úvěrů od července roku 2022.

Úrokové sazby u hypotečních úvěrů klesají už posledních pět měsíců. Stále jsou však na nejvyšších úrovních za posledních dvacet let. Podobně vysoké byly naposledy během finanční krize v letech 2009 a 2008.

Obchodní banky netrpělivě čekají na to, až se Česká národní banka konečně odhodlá snížit úrokové sazby. Následně totiž mnozí analytici čekají, že zájemců o nové hypoteční úvěry bude celá spousta.

Je ale zřejmé, že říjnový pokles úrokové sazby není nijak velký. I proto panují další důvody, které pomohly k oživení hypotečního trhu České republiky. Ten nejhlavnější souvisí zejména s uvolněnými požadavky na příjmy žadatele, k čemuž se před pár týdny odhodlala Česká národní banka.

Jde o takzvaný parametr DSTI, který u hypotečních úvěrů limitoval podíl celkové výše všech měsíčních splátek na čistém měsíčním příjmu žadatele. Česká národní banka stanovila, že obchodní banky nemusí k tomuto aspektu při poskytování hypotečních úvěrů přihlížet.

Ještě v červnu letošního roku přitom platilo, že žadatel o hypotéku směl na splácení úvěru vynakládat maximálně 45 procent svého čistého příjmu za měsíc. U mladých klientů do 36 let pak Česká národní banka tento podíl ještě o 5 procentních bodů směrem vzhůru posunula.

Objem skutečně poskytnutých nových hypotečních úvěrů bez refinancování tak v říjnu dosáhl na úroveň 13,2 miliard korun. V září to bylo o 1,9 miliardy korun méně. Celkově bankovní instituce poskytly v České republice během září 4 100 nových hypotečních úvěrů, což je nejvíce od června loňského roku.

I přes říjnový nárůst ale zůstává objem poskytnutých hypotečních úvěrů až o 50 procent níž než v říjnu roku 2020. Průměrná hypotéka v říjnu 2023 mírně vzrostla a dostala se na částku 3,2 milionu korun. Při pohledu do minulosti jde o nejvyšší sumu od března loňského roku.

Jelikož ale inflace v posledních měsících postupně klesá, tak trh předpokládá, že už na konci příštího roku by se základní sazba České národní banky měla pohybovat poblíž čtyřprocentní hranice, což by mohlo hypoteční úvěry nakopnout ještě zřetelněji.

Kvůli očekávanému poklesu úrokových sazeb zároveň klienti obchodních bank mnohem častěji než před lety přistupují ke kratším fixacím. Dalším důvodem ke kratším fixacím je zároveň připravovaná novela zákona o spotřebitelském úvěru, která by měla jasně stanovit, za jakých podmínek je možné předčasné splacení hypotečních úvěrů v době mimo fixaci.