zpět

Obchodní bilance třetí nejhorší v historii

7.7.2022

Květnový výsledek domácího zahraničního obchodu zásadní obrat nepřinesl. Deficit bilance dosáhl na 23,3 mld. korun, což je sice mírně lepší výsledek než v dubnu, ale stále jsme na třetím nejhorším výsledku v historii.

Export meziročně vzrostl o 18,1 % a dovoz o 26,3 %. I když obě složky bilance rostou, nedokážou zvrátit celkový deficit, dovoz roste rychleji než vývoz. Největší měrou se na dnešním nelichotivém výsledku obchodní bilance podílí vysoký deficit v obchodu s ropou a plynem.

Export do USA se vyplatí. Euro je v poslední době pod tlakem. Za minulé dva dny dál ztrácelo a propadlo se až k 1,0170 EURUSD. Dolar těží z toho, že Fed kontinuálně zvedá sazby a v Evropě se bude stále více hovořit o energetické krizi. S blížící se zimou bude situace stále vážnější a vůči jižním zadluženým státům korektní zvyšování sazeb ze strany ECB na tom nic nezmění.

Dolar se tak dnes pohybuje v blízkosti 24,25 USDCZK. Silný dolar bude zlepšovat pozici domácích vývozců, protože za dodané zboží do USA inkasují dolary a směnný kurz do korun bude hrát v jejich prospěch. Naopak dovoz z USA stejným způsobem bude celou situaci pro importéry znesnadňovat.