zpět

Nová kryptoměna Worldcoin

1.8.2023

Trh s kryptoměnami je oblíbenou platformou pro investice mnoha uživatelů. Mezi nejznámější z nich patří bitcoin nebo ethereum. Nyní však na scénu přichází nová kryptoměna Worldcoin.

Worldcoin je nová kryptoměna představená společností Tools for Humanity. Ta byla založena v roce 2019 generálním ředitelem OpenAI Samem Altmanem, Maxem Novendsternem a Alexem Blaniou. Podle primárních cílů by měl jejich token Worldcoin (WLD) přispět ke spravedlivější globální internetové ekonomice. Worldcoin by měl zajistit spolehlivý způsob ověřování lidí online nazvaný World ID a tím předejít použití robotů a falešných virtuálních identit ovládaných umělou inteligencí.

Prvotní investice tvořila 25 milionů dolarů a byla uskutečněna v roce 2021. Během dalšího půl roku se podařilo získat dalších 100 milionů dolarů a v květnu 2023 byly oznámeny další investice ve výši 115 milionů dolarů. Ty by měly být primárně určeny pro výzkum a vývoj celkového projektu a aplikace Worldcoin. V beta verzi bylo v testování zapojeno cca 2 miliony uživatelů po celém světě. V květnu tohoto roku musela společnost čelit obviněním z toho, že hackeři údajně ukradli přihlašovací údaje a osobní data několika uživatelům, toto tvrzení však mluvčí společnosti vyvrátil. Worldcoin byl oficiálně z beta verze spuštěn 24. července 2023.

A co je přesně tato nová kryptoměna zač a co o ní víme? Základním kamenem projektu Worldcoin je jakási „koule“, která naskenuje lidské oko a na základě tohoto skenu pak uživateli poskytne digitální identitu a ověří, že se jedná o skutečného jedince a ne robota. Jakmile pak dojde k tomuto ověření, může uživatel používat stejnojmennou kryptoměnu, pomocí které může provádět platby či nakupovat. Po beta verzi, v níž bylo zahrnuto cca 2 miliony uživatelů byl Wordlcoin otevřen 35 městům ve 20 zemích. Alex Blania, jeden ze zakladatelů celého projektu pak řekl, že potřeba dokázat, že osoba je reálná, „již není předmětem vážných debat“ ve věku AI, a dodal, že doufá, že Worldcoin vybuduje „soukromý, decentralizovaný a maximálně inkluzivní“ způsob řešení tohoto problému. V rámci podpory této kryptoměny získali uživatelé, kteří se zaregistrovali do projektu a ověřili svoji identitu v prvním týdnu po oficiálním spuštění dárek ve výši 25 tokenů.

Zakladatel projektu Altman, který je současně zodpovědný za vytvoření chatbota s umělou inteligencí ChatGPT již dříve prohlásil, že regulace umělé inteligence považuje za nezbytnou. Spuštění této nové kryptoměny vyvolalo na internetu mnoho debat a nevyhnulo se ani sociálním sítím. Jedním z lidí, kteří se k tomuto projektu vyjádřili byl i spoluzakladatel kryptoměny ethereum, Vitalik Buterin, která na Twitteru prohlásil: „Problém vytvořit systém ověřování identity, který je účinný a spolehlivý, zejména v rukou lidí nepohybujících se ve světě kryptoměn, se zdá být docela náročný“. V jeho prohlášení také varoval před možnými riziky a skenování lidí těmito „koulemi“ pak přirovnal k jakési dystopii.

Co tedy můžeme očekávat od této kryptoměny asi ukáže jen čas, ale nelze upřít, že se jedná o velmi ambiciózní a futuristický projekt. 

redaktorka: Elena Salfická

Vystudovala obor Ekonomika a management na Univerzitě Pardubice. Zajímá se o investování a zahraniční politiku. Kromě publikací textů na edevizy.cz působí i jako produktový editor.