zpět

Nemusí pršet, stačí když kape

1.8.2022

Tuzemská ekonomika zatím bez poklesu. Odolná Evropa zvládla druhý kvartál se ctí. Inflace v EU nadále roste.

Dobrých zpráv není nikdy dost, obzvláště v poslední době. Česká ekonomika pozitivně překvapila. Dle oficiální statistiky Českého statistického úřadu si naše ekonomika ve druhém kvartále udržela kladný mezikvartální růst. Sice pouze o 0,2 procenta, zatímco trhy počítaly s poklesem o 0,4. Meziroční růst HDP ve druhém čtvrtletí tak činil 3,6 %. ČNB ve své prognóze z května odhadovala pro druhý kvartál meziroční růst české ekonomiky 1,2 %. Z pohledu nabídky se dařilo především službám, z pohledu poptávky byla hlavním tahounem domácí spotřeba. Recese se tak oficiálně odkládá do dalšího kvartálu.

Další sérií dat poskytl v pátek dopoledne Eurostat. HDP v eurozóně se ve druhém čtvrtletí zvýšil o 0,7 procenta. Meziroční tempo růstu ve skupině zemích platících eurem pokleslo na čtyři procenta z předchozích 5,4. Ze zemí EU nejvýrazněji rostlo národní hospodářství ve Švédsku, Španělku a Itálii. Největší poklesy HDP zaznamenalo Lotyšsko, Litva a Portugalsko. Dorazila také první data ohledně červencové inflace. Dle předběžných odhadů vzrostla cenová hladina o 8,9 procenta meziročně.

Vítězství na hlavním měnovém páru eurodolaru zůstalo v pátek domácímu týmu. Euforie po Fedu už vyprchala a Evropa poukázala na svou odolnost. Eurodolar se dostal až na 1,025. Euro se obchodovalo v úzkém pásmu 24,56 – 24,62 EURCZK, americký dolar bylo možné v pátek koupit za 23,99 – 24,26 USDCZK.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Ze středoevropského regionu očekáváme výsledky PMI ve výrobě za červenec pro všechny země.

Očekávané finanční události v Evropě

Makroekonomický kalendář za eurozónu je pro dnešní den opět nabitý, dorazí míra nezaměstnanosti za červen a PMI v průmyslu za červenec.

Očekávané finanční události ve světě

Z druhé strany Atlantiku budou zveřejněny výdaje ve stavebnictví za červen a Index ISM v průmyslu za červenec.