zpět

Německý ZEW Index velmi příjemně překvapil

17.1.2023

ZEW Index ekonomického sentimentu po roce v kladných číslech. Důvodem zlepšení je především zpomalování inflace a bezproblémové dodávky energií.

Dopolední výsledek prosincového ZEW Indexu překvapil nečekaně dobrým výsledkem. Oproti očekávanému zlepšení z listopadové hodnoty -23,3 na -15,0 se v posledním měsíci roku 2022 očekávání budoucího vývoje zlepšila na hodnotu +16,9. Jde o první kladný výsledek od února minulého roku. Důvodem postupného zlepšování očekávání budoucího vývoje je zpomalující inflace a také fakt, že velké obavy ohledně dostupnosti a ceny energií se nakonec nenaplnily. Meziměsíční zlepšení výsledku o více než 40 bodů je naprosto nebývalé.

Před ruskou invazí na Ukrajinu se výsledky německého ZEW Indexu pohybovaly těsně nad hodnotou 50,0. Nejhůře na tom byl ekonomický sentiment v Německu v září loňského roku, kdy hodnotou -61,9 atakoval své nejslabší hodnoty za posledních 25 let. Tehdy byla důvodem velká obava z budoucího vývoje cen energií. I mírná zima nakonec přispěla k tomu, že zásoby v plynu v Německu bezpečně pokryjí zimní i jarní měsíce.