zpět

Německá inflace pokračuje v poklesu

2.4.2024

Německé ceny sice stále rostou a v březnu šly meziročně nahoru o 2,2 %, ale jejich tempo se neustále snižuje, což je skvělou zprávou i pro ČR.

Meziročně ceny v Německu vyskočily o 2,2 % a meziměsíčně to bylo o 0,4 %. Tempo růstu cen se podobně jako u nás snižuje, takže se dá čekat, že by se mohla postavit na nohy také poptávka německých spotřebitelů. Ti zavřeli své peněženky už v květnu roku 2022 a od té doby, až na jednu výjimku, jejich útraty neustále klesají. Dnešní číslo není zásadní, ale může být další kostičkou do mozaiky vyššího apetitu Němců.

Pokud Němci začnou utrácet, oživí se tím i domácí trh a nepochybně to pomůže domácímu exportu a českým firmám. Nejvyšší inflace panovala v březnu ve spolkové zemi Braniborsko, kde šly ceny nahoru o 2,8 %, naopak v Hesensku se zvedly jen o 1,6 %.

Domácí inflace se v březnu bude držet hranice 2 %, což je v kontextu cíle ČNB. I když je růst domácích cen pomalý a úroky ze strany ČNB jdou a půjdou dolů, domácnosti zatím příliš neutrácejí. To je dáno především obavou o budoucí ekonomickou situaci.