zpět

Německá inflace nejvyšší za 48 let

31.5.2022

První odhady květnové inflace v Německu ukázaly na meziroční růst cen o 7,9 %, což je daleko nad očekáváním trhů, a především je to nejvyšší číslo od roku 1974. Trhy počítaly s růstem cen „jen“ o 7,6 %.

Hlavním důvodem je pochopitelně zdražování energetických produktů, jejichž ceny šly meziročně nahoru o 38,3 % a nadále zrychlují své tempo růstu. Bohužel nezaostaly ani potraviny, které oproti loňskému květnu zdražily o 11,1 %, i zde se jedná o nárůst tempa navyšování cen.

Snad jediná ne tak špatná zpráva přichází z odvětví služeb, jejichž ceny meziročně povyskočily o 2,9 % a znamená to zpomalování zdražování. Zdaleka se však nejedená o zlevňování.

Hlavním důvodem cenových šoků je ruská válka proti Ukrajině. Týká se to v první řadě energetických produktů, jako je cena ropy a zemního plynu. V poslední době se však hovoří i o potravinách a důkaz toho, že by se v této oblasti mohla situace velmi rychle výrazně zhoršit, jsou právě očekávání Němců ohledně budoucího růstu cen jídla.

Pokud budou ceny růst v Německu, nepřímo, ale i přímo skrze dovoz, se to nutně projeví i v ČR. Navázanost domácí ekonomiky na německou je velmi silná. Domácí ceny půjdou nadále nahoru, přestože je ČNB brzdí vyššími sazbami. Nebylo by velkým překvapením, kdyby se domácí spotřebitelská inflace za květen zvedla o více než 15 %.