zpět

Německá ekonomika pod drobnohledem

31.10.2022

První rychlé odhady kondice německé ekonomiky za 3Q letošního roku ukázaly na meziroční tempo růstu o 1,2 %. To je oproti předchozímu čtvrtletí zpomalení, ale trhy počítaly s větším propadem, takže ve výsledku se nejedná o špatný údaj.

V mezičtvrtletním srovnání se německé hospodářství dokonce zvedlo o 0,3 %. Všeobecně se počítalo s pádem do červených čísel, takže i tato složka odhadu příjemně překvapila.

Údaj o HDP byl doplněn ještě o odhady inflaci za říjen. Ty ukázaly na meziroční růst cen o 10,4 %, což je výrazně rychlejší zdražování, než jak se čekalo a jedná se tak o nové historické maximum. Nejvíce šly nahoru ceny energií a to o 43 %, potraviny zdražily o 20,3 % a služby o 4 %. Nejrychlejší růst cen mají v Braniborsku, kde šly ceny nahoru o 10,8 %.

Relativně dobře dopadly u našich západních sousedů maloobchodní prodeje za září. Tržby maloobchodníků meziročně klesly o 0,9 %, což je lepší výsledek než v srpnu a výrazně pozitivnější číslo, než jaké čekaly trhy. Přesto je to záporný výsledek a neoddiskutovatelně znamená, že Němci jednoduše neutrácejí, odkládají spotřebu a výrazně racionalizují své nákupy, a to není dobrou zprávou pro českou ekonomiku.