zpět

Němci přestávají utrácet

1.6.2022

Maloobchodní prodeje v Německu za duben meziročně klesly o 0,4 % a oproti březnu šly dolů dokonce o 5,4 %. Obě čísla jsou velkým zklamáním, ale pokles nákupního apetitu Němců v meziměsíčním srovnání představuje skutečný problém.

Hůře na tom byli němečtí maloobchodníci naposledy před rokem, kdy prodeje klesaly meziměsíčně o 6,6 %. Útraty spotřebitelů u našich západních sousedů jsou stěžejní pro náš průmysl, nezaměstnanost a tím pádem i životní úroveň českých domácností. Pokud se Němci obávají o svoji budoucnost ve vztahu k příjmům nutně se to dotkne i ČR. 

Důležitý je také fakt, že dnešní čísla jsou statistikou za duben, dá se totiž čekat, že květnová data budou ještě o něco horší. Jednak se obecná situace nikterak nezlepšila, spíše naopak. Druhak do květnového výsledku bude promlouvat vyšší srovnávací základna z loňského roku a letošní květen vykáže nejspíš o to horší výsledky.

České maloobchodní tržby za duben se dozvíme hned toto úterý a ostatní data z domácí ekonomiky také dorazí v průběhu příštího týdne. Koruna dnes ráno na německá data nijak zvlášť nereaguje a obchoduje se v blízkosti 24,72 EURCZK.