zpět

Největší americká kryptoměnová burza Coinbase požádala o stažení žaloby ze strany komise pro cenné papíry

4.7.2023

Coinbase, největší americká burza, požádala o stažení žaloby, kterou podala Americká komise pro cenné papíry (dále jen "komise"). Coinbase argumentuje, že nástroje, které nabízí, nejsou investiční smlouvy a nejedná se tedy o cenné papíry.

Služby stakingu a kryptoměnové tokeny nejsou klasifikovány jako cenné papíry. Komise žalovala Coinbase dne 6. června s obviněním, že neregistrovala svá aktiva jako cenné papíry a porušila tak zákon o neregistrované podnikání a obchodovala s určitými kryptoměnami jako s cennými papíry. Komise obvinila firmu Coinbase z nezákonného získávání miliard dolarů prostřednictvím manipulace s nákupy a prodeji kryptoaktiv. Komise také tvrdí, že Coinbase provádí tradiční služby burzy makléře bez registrace u komise, jak vyžaduje zákon.

Komise rovněž tvrdí, že nejméně 13 kryptoaktiv, včetně tokenů Solana a Cardano, které Coinbase nabízí svým zákazníkům, lze podle stížnosti kvalifikovat jako "cenné papíry kryptoaktiv".

Stížnost SEC se nezmiňuje o Bitcoinu, jedné z nejznámějších kryptoměn. Bitcoin byl uznán jako komodita podle zákona o komoditních burzách a podléhá regulaci komise pro obchodování s komoditními futures.

Podle žaloby SEC společnost Coinbase od roku 2019 vydělala miliardy dolarů prostřednictvím nezákonných činností. Stížnost komise uvádí, že Coinbase nedodržela povinnou registraci a tím způsobila investorům značnou újmu, včetně nedostatečné kontroly ze strany komise, požadavků na vedení záznamů a záruk proti konfliktu zájmů.

Coinbase úplně popírá tvrzení komise a uvádí, že vítá regulace, ale v tomto případě prekročila své pravomoci.

Žaloba byla podána den poté, co komise žalovala největší kryptoměnovou burzu na světě Binance a jejího zakladatele Changpenga Zhao. Podle stížnosti komise z 5. června obvinění tvrdí, že Zhao a jeho burza pracovali na tom, aby tajně umožnili velkým americkým investorům pokračovat v obchodování na burze bez regulace.

Tato žaloba přichází v době, kdy předseda komise Gary Gensler usiluje o regulační dohled nad kryptoměnovým obchodem. Gensler dlouhodobě prosazuje názor, že kryptoměnové burzy "se musí přizpůsobit, zaregistrovat se u komise a vypořádat se se střety zájmů".
Regulace burz je důležitá z hlediska ochrany investorů a zajištění přístupu k jejich aktivům, zejména v případech, kdy kryptoměnová burza čelí obtížím. Komise se snaží upozornit, že předpisy jsou jasné.

Po zveřejnění zprávy o žádosti o stažení žaloby zaznamenala mateřská společnost Coinbase Global, Inc. mírný nárůst ceny svých akcií.