zpět

Negativní německá čísla spolu s děním v USA nedávají české koruně příliš optimismu

30.5.2023

Po včerejším státním svátku v USA a ve Velké Británii se dnes probouzejí trhy v plné míře. Americký dolar včera výrazně posílil vůči české koruně, na eurodolaru je aktuálně také silnější. Dnešek přinese důležitá makrodata z eurozóny.

Včerejší den nepřinesl koruně na měnovém páru s eurem žádné větší pohyby, ostatně jako i na dalších měnách regionu střední Evropy. Mohla za to i pondělní nižší obchodní aktivita na trzích, do které se promítly některé státní svátky ve světě. Česká koruna přes drobné výkyvy udržela pozici 23,68 EURCZK, což lze při současné politice Fedu, silnějším dolaru a negativní revizi německého HDP považovat za úspěch. Polský zlotý sice mírně posiloval, ale za celý den se mu nepodařilo prolomit hranici 4,52 EURPLN, odkud ráno startoval. Zlotý už aktuálně dotahuje své nejlepší výsledky z roku 2021 a kondice polské ekonomiky by mu neměla bránit v jejich překonání. Maďarský forint pro změnu nepatrně ztrácel, ale udržel vůči euru do konce seance 371 EURHUF. Po velkém propadu v minulém týdnu a následné mírné změně po zasedání maďarské centrální banky tak forint pomalu umazává ztráty. Na české koruně dnes očekáváme pohyb v pásmu 23,67 – 23,75 EURCZK.

Na eurodolaru včera euro mírně ztrácelo, ale udrželo si do konce seance vůči dolaru pozici 1,07 EURUSD. Dolar jednak těžil z informace, že se prezident Biden předběžně dohodl se šéfem Sněmovny McCarthym ohledně zvýšení dluhového stropu a že tedy klesá riziko pro investory ohledně vypořádání splátek dluhů. Za druhé, a to je aktuálně podstatnější, americkou měnu posiluje očekávání, že by Fed měl nyní ještě jednou zvýšit úrokové sazby. A euru rozhodně nesvědčí překvapivá negativní revize německého HDP, které dává tušit komplikovanější oživení ekonomik v Evropě obecně. Pohyb dolaru včera na štěstí pro euro tlumil fakt, že v USA probíhal státní svátek (Den obětí války). Česká koruna vůči dolaru včera tolik štěstí neměla a zažila pád na 22,10 USDCZK, přičemž dnes její oslabování pokračuje.

Dalším problémem jsou s ní spojené vysoké sazby. ČNB drží úroky na 7 % a v dohledné době se na tom nic nezmění. Uvolnit podmínky by se mohly nejdříve na přelomu letošního roku. Nižší úročení by pomohlo rozjet ekonomiku.