zpět

Na miskách vah: inflace vs. recese

20.6.2022

Korekce na akciových indexech pokračuje. Centrální banky balancují mezi inflací a ekonomickým růstem. Nemovitostní bublina zatím drží.

Akciové trhy mají za sebou nejhorší týden od března 2020, kdy celý svět zachvátilo koronavirové šílenství. Na investory doléhají obavy z ekonomického vývoje, do toho zásahy centrálních bank, které se snaží zkrotit nevídanou inflaci. To vše nutí investory přehodnocovat a následně přeskupovat svá portfolia. Za celý týden klesl index Dow Jones o 4,79 %, index S&P 500 ztratil 5,79 % a Nasdaq Composite odepsal 4,78 %. Zajímavé je, že všechny tři indexy uzavírají ve ztrátě už tři týdny v řadě za sebou. Nervozita na trzích zasáhla nejen akcie, ale i svět kryptoměn. Kouzelná fazole Bitcoin se ze soboty na neděli propadla pod 18 tisíc USD.

Inflace v eurozóně v květnu překonala další rekord, když vystoupala na 8,8 procenta. Dosud nejvyšší čísla z dubna překonal květnový růst cen o sedm desetin procentního bodu. Česká republika má podle evropského statistického úřadu Eurostat čtvrtý nejhorší výsledek a to 15,2 procenta. V žebříčku nás předběhly jen pobaltské země – Estonsko, Litva a Lotyšsko.

Že jsou ceny nemovitostí v Česku vystřelené do nebes, víme všichni. Podle konzervativního odhadu ČNB jsou jejich ceny nadhodnoceny o neskutečných 40 %! I když od začátku roku došlo k velkému růstu úrokových sazeb a zpřísnila se pravidla pro poskytování hypoték, propad hypotečního trhu se zatím nekoná. Přesto Česko zůstává jednou z nejhorších zemí v Evropě, co se týče dostupnosti vlastního bydlení. Nadřeme se nejvíce z celé Evropy! Za průměrný byt zaplatí Čech 15,4násobek svého ročního platu. Pro srovnání: rezidenti Kypru vydělávají na vlastní byt jen 6,5 roku, obdobně je na tom bohatá Belgie s několikrát vyššími platy.

Koruna nás v pátek opět příliš nepřekvapila. Nadále se v kuloárech proslýchá, že ji svými zásahy vypomáhá ČNB. Euro se obchodovalo za 24,68-24,74 EURCZK. Na americkém dolaru už pociťujeme opadnutí euforie ze středečního zvýšení sazeb, v pátek se pohyboval mezi 23,41 až 23,67 USDCZK.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Makroekonomický kalendář z domova a ze střední Evropy zůstává pro dnešní den prázdný.

Očekávané finanční události v Evropě

Dopoledne k nám z Německa dorazí Index cen výrobců za květen. Eurozóna zveřejní výkon stavebnictví za duben.

Očekávané finanční události ve světě

Amerika dnes slaví Den nezávislosti Afroameričanů, z druhé strany Atlantiku se tak žádných dat nedočkáme.