zpět

Na čtvrteční frontě klid…

27.5.2022

Čtvrteční obchodování bylo klidné. Nastupující guvernér ČNB Aleš Michl poskytl první velký rozhovor po svém jmenování. Dnes dorazí data z amerického trhu práce.

Středeční seance kurzu koruny žádný velký pohyb nepřinesla, když se domácí měna udržela v úzkém rozmezí 24,65 – 24,70 EURCZK. V podobném duchu se včera obchodoval i polský zlotý. Vývoj kurzu maďarského forintu se včera lišil, když forint po dopoledním slábnutí nakonec nerozšířil středeční ztráty způsobené vyhlášeným nouzovým stavem a plánovaným zdaněním vybraných společností. Maďarská měna nakonec včerejšek zakončila s intradenním ziskem cca 0,5 %. S kurzem koruny nic neudělal velký rozhovor, který poskytl nastupující guvernér ČNB Aleš Michl týdeníku Ekonom. Pro dnešek očekáváme setrvání koruny poblíž hranice 24,65 EURCZK.

Americkému dolaru středa přinesla oslabení zhruba o 10 haléřů, když den zakončila těsně nad úrovní 23,00 USDCZK. Důvodem byl pokles rizikové averze, který přinesl zisky akciovým indexům a naopak ztráty dluhopisům (především s delší splatností). Pro dnešek očekáváme obchodování v pásmu 22,90 – 23,10 USDCZK.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

S výjimkou maďarské dubnové míry nezaměstnanosti se dnes žádných ekonomických výsledků ze střední Evropy nedočkáme.

Očekávané finanční události v Evropě

V posledních pracovních dnech měsíce je ekonomický kalendář obvykle téměř prázdný a dnešek nebude výjimkou, žádná data dnes v eurozóně zveřejněna nebudou.

Očekávané finanční události ve světě

Alespoň z druhé strany Atlantiku několik zajímavějších výsledků dorazí. Jako každý čtvrtek budou ve 14:30 zveřejněna týdenní data z amerického trhu práce. Ve stejném čase bude dnes navíc vydán zpřesněný odhad amerického HDP za 1Q 2021. První odhad hovořil o poklesu HDP oproti 4Q 2021 o 1,4 %. V případě výraznější revize se můžeme dočkat i výraznější změny kurzu dolaru.