zpět

Mzdy dále reálně klesají

6.3.2023

ČSÚ dnes zveřejnil údaje o vývoji mezd ve 4. čtvrtletí loňského roku. Ty vzrostly meziročně nominálně o 7,9 %, reálně tak došlo k poklesu mezd o 6,7 %. Průměrná mzda tak v posledním čtvrtletí dosáhla 43 412 Kč, medián mezd činil 37 463 Kč.

Nepřekvapivě nejvíce rostly mzdy v odvětvích, které v současné situaci dosahují mimořádných zisků. Nejvíce tedy v odvětví výroby a rozvodu elektřiny, plynu a tepla (+14,6 %) a také v peněžnictví a pojišťovnictví, kterému nahrávají vysoké úrokové sazby (+10,3 %). Vysoký růst nominálních mezd jsme pak viděli v automobilovém průmyslu.

Na opačném konci tabulky pak vidíme vzdělávání a zdravotnictví, kde platy výrazně rostly v předchozích několika letech, platy ve zdravotnictví byly navíc ovlivněny mimořádnými prémiemi v době Covidu a v loňském roce již žádné mimořádné zvýšení nepřišlo.  

Mzdy tak nominálně rostly o něco rychleji, než předpokládal trh, ale nemusel by nijak vyděsit ČNB. Ta právě jako jedno z velkých rizik pro další vývoj inflace viděla právě vývoj na trhu práce, kdy prudký růst mezd by dále živil inflaci a mohl roztočit mzdově inflační spirálu.

Za celý rok 2022 vzrostla průměrná nominální mzda o 6,5 %, při inflaci 15,1 % tak došlo k reálnému poklesu o 7,5 %.