zpět

Můžeme mluvit o konci NFT?

25.9.2023

Rollingstone.com se dnes dostal na vrchol návštěvnosti s poutavým příspěvkem, ve kterém vyzývá ke konci non-fungible tokenů (NFT). Článek s názvem "Your NFTs Are Actually - Finally - Totally Worthless" (Vaše NFTs jsou vlastně - konečně - úplně bezcenné) vyzvedává novou studii dappGambl, komunity finančních expertů, a tvrdě s ní pracuje. V době psaní článku je příspěvek na Googlu na předních místech. Zadejte do prohlížeče výraz "NFTs" a objeví se na vrcholu výsledků vyhledávání.

Zavádějící titulek

Titulek tvrdí, že NFT jsou naprosto bezcenné, čímž nahrává tendenci mainstreamových médií zaměřovat se na extrémy. Pravda je však složitější. Je sice pravda, že většina sbírek NFT má nulovou tržní hodnotu, ale to neznamená, že všechny NFT jsou bezcenné.

NFT ještě neodepisujte

Na rozdíl od alarmujících titulků nejsou NFT zdaleka mrtvé. Objemy obchodů se sice oproti dřívějším maximům snížily, ale obchody stále dosahují milionů dolarů každý týden. Obchody s NFT minulý týden činili přibližně 63 milionů dolarů.

Je také důležité poznamenat, že ne všechny kolekce NFT jsou bezcenné. Například s NFT od Bored Ape Yacht Club se stále obchoduje za průměrnou cenu kolem 43 000 USD.

Mediální senzacechtivost a její dopad

Samotný Rolling Stone publikoval o NFT rozporuplné články, které se pohybovaly od jejich propagace až po hlásání jejich zániku. Tohle odráží jejich snahu o upoutání pozornosti spíše než o přesné a vyvážené zpravodajství.

Důležitější je, že mediální publikace ztrácejí důvěryhodnost tím, že příliš zjednodušují složitá témata. V krypto komunitě mnozí začali neustálý proud zpráv přelaďovat. Zaměřují se na budování a vývoj užitečných aplikací využívajících technologie bez ohledu na mediální hype.

Pohled za hranice trhu s uměním

Zatímco hodnota NFT na trhu s uměním může kolísat, samotný koncept NFT má potenciál, který přesahuje jen tuto sféru. NFT slouží jako digitální vlastnictví pro digitální i fyzické předměty a umožňují jejich sledování a obchodování. To znamená, že NFT může být využíván v různých odvětvích, nejen v umění.
Díky této široké použitelnosti NFT získává na důležitosti jako technologie, kterou stojí za to dále zkoumat a rozvíjet. Lidé mohou vytvářet NFT pro různé druhy aktiv, včetně hudebních děl, literatury, dokumentů a mnoho dalšího. Tím umožňují digitalizaci a zaznamenávání vlastnictví, což může přinést výhody v oblastech, které byly dříve spojeny s tradičními fyzickými vlastnickými právy.

Navzdory zavádějícím titulkům a výkyvům v objemech obchodování nejsou NFT mrtvé. Jejich skutečná hodnota spočívá v potenciálu způsobit revoluci v různých odvětvích tím, že přenesou vlastnictví do digitální sféry a umožní nové způsoby obchodování a interakce s aktivy. Je důležité přistupovat ke zprávám v médiích obezřetně a uvědomit si, že realita je často mnohem komplexnější, než naznačují senzacechtivé titulky.