zpět

MNB ukončila cyklus zvyšování základní sazby

26.10.2022

Maďarská centrální banka včera podle očekávání ukončila cyklus zvyšování základní úrokové sazby, která se nachází na 13 %. Nadále ale bude stahovat likviditu pomocí v říjnu nově zavedeného nástroje.

V regionu bylo včera nejdůležitější událostí zasedání Maďarské centrální banky. Ta podle očekávání ponechala základní úrokovou sazbu na 13 % a tím ukončila cyklus zvyšování základní úrokové sazby. Nicméně mezitím na mimořádném zasedání centrální banka v půlce října zavedla jednodenní depozitní sazbu ve výši 18 %, přes kterou stahuje likviditu z trhu. Inflace se totiž dostala přes 20 % a forint dále výrazně slábnul až nad 430 EURHUF. Od té doby se forint drží silnější, aktuálně kolem 411 EURHUF.

Na globálních trzích včera převažoval optimismus, většina akciových indexů byla v plusu. Při větším apetitu k riziku pak ztrácel americký dolar. Ten se vrací vůči euru zpět k paritě (aktuálně 0,9975 EURUSD), koruna tak sílí na 24,55 USDCZK. Vůči euru včera koruna naopak lehce ztratila na 24,50 EURCZK.

Říjnový IFO index podnikatelského klimatu v Německu a oproti očekávání nyní již dále výrazně nezhoršil a jen nepatrně poklesl na 84,3 bodu (předchozí 84,4).

Více k očekávaným událostem ZDE