zpět

MMF zpřesnil odhad růstu globální ekonomiky. Letos vzroste o 3 procenta

27.7.2023

Globální ekonomika letos poroste víc, než se původně předpokládalo. Poukazuje na to aktuální predikce Mezinárodního měnového fondu, která počítá s globálním růstem hrubého domácího produktu o tři procenta. Ještě v dubnu přitom analytici MMF předpovídali, že globální hospodářství zaznamená v roce 2023 růst o 2,8 procenta.

V kontextu příštího roku ale Mezinárodní měnový fond s žádnými změnami nepočítá. Nadále analytici očekávají, že globální ekonomika poroste také zhruba tříprocentním tempem.

Mezinárodní měnový fond vydává své zprávy o výhledu globální ekonomiky dvakrát ročně. První analýza vychází během jara, ta druhá na podzim. V létě a v zimě pak experti pracují na aktualizacích.

Predikovaný hospodářský růst ale není s ohledem na dlouhodobé průměry příliš silný. Je zřejmé, že výraznějšímu hospodářskému oživení brání vysoké úrokové sazby, ke kterým se mnohé centrální banky po celém světě v uplynulé době uchýlily. Právě vyšší úrokové míry mají přispět ke snižování inflace, která celý svět v poslední době trápí.

Ačkoliv hospodářský růst může být letos oproti původním predikcím znamenitější, jinak je to u spotřebitelských cen. Inflace totiž v globálním měřítku bude podle Mezinárodního měnového fondu klesat pomaleji, než analytici dříve předpokládali. V letošním roce má dosahovat úrovně 6,8 procenta, v tom příštím pak 5,2 procenta.

MMF se ve své aktualizaci výhledu globální ekonomiky zaměřuje i na některé konkrétní ekonomiky. V případě čínského hospodářství očekává, že v letošním roce poroste o 5,2 procenta. Analytici upozorňují hlavně na problémy tamějšího nemovitostního trhu, který je brzdou příznivějšího hospodářského výkonu. Nižší je ale i tamní výběr daní nebo spotřebitelská poptávka.

Mladým tržním ekonomikám v Evropě Mezinárodní měnový fond nově na rok 2023 předpovídá hospodářský vzestup o 1,8 procenta. Ještě před pár týdny ale analytici čekali, že porostou jen o 1,2 procenta. Ještě přívětivější hospodářskou výkonnost predikuje MMF na příští rok. V tom by mladé tržní ekonomiky v Evropě měly ekonomicky stoupnout o 2,2 procenta.

Je však potřeba uvést, že všemi zeměmi na světě se ve své predikci MMF nezaobírá. V tomto ohledu tak není v prognóze zastoupena ani třeba Česká republika.

Ve svém aktualizovaném výhledu se MMF zaobíral i situací v Rusku. Tato ekonomika si totiž, i přes trvající válku na Ukrajině a stále platné sankce ze strany Západu, vede poměrně solidně. Dříve analytici Mezinárodního měnového fondu očekávali, že ruská ekonomika za letošní rok stoupne o 0,7 procenta. Nyní ale svůj výhled zpřesnili a uvedli, že růst by mohl dosáhnout i hodnoty 1,5 procenta. Mezinárodní měnový fond upozornil, že příznivějšímu vývoji ruské ekonomiky přispěly četné fiskální stimuly.

Válka na Ukrajině ale podle MMF zůstává obrovský globální rizikem. Velkým problémem je i rostoucí napětí mezi Spojenými státy a Čínou. Analytici upozorňují i na pokračující fragmentaci globální ekonomiky a přístup kartelu OPEC k těžbě ropy.