zpět

Míra inflace v USA je nejvyšší za 40 let

13.4.2022

Výrobní inflace v USA zaútočí na 11% hranici. Ruská armáda v nejbližších dnech zaútočí na východě Ukrajiny.

Česká koruna se v posledních třech dnech obchoduje na páru s eurem bez větších změn, mezi 24,40 – 24,50 EURCZK. Proti americkému dolaru si koruna za včerejšek připsala mírné ztráty, večer se pár USDCZK dostal nad 22,55. Příčinu najdeme na hlavním měnovém páru EURUSD, kde americký dolar posílil proti euru pod 1,083. Výprodej amerických dluhopisů „narazil“ na zřejmě silnější technické úrovně z let 2018-19, kde se 2leté výnosy pohybovaly kolem 2,5 %. U 10letých bude klíčový případný průraz hranice 3% výnosů. Řada analytiků se domnívá, že významnější prostor pro další růst výnosů už není. To by mohlo znamenat i blízkost dna na hlavním měnovém páru EURUSD, který by se koncem roku mohl vracet nad 1,12 EURUSD.

Zásadní bude zítřejší zasedání ECB, která je v mimořádně složité situaci. Znovu se nám vrací téma dvourychlostní Evropy. Německý zástupce v ECB by zvyšoval sazby hned, zatímco ten španělský nebo řecký vůbec. Když ECB zvýší sazby (myšleno postupné a soustavné zvyšování a ne jen jednou o 25 bb.) „předlužený jih“, nebude zřejmě schopen splácet své závazky. Když ECB nezvýší úrokové sazby, vysoká inflace bude bujet dál a o to déle. Snahy o zkrocení inflace se prodraží. Na zítřejším zasedání by nás mimo jiné mělo zajímat téma dřívějšího ukončení programu APP, což je základním předpokladem k tomu, aby ECB mohla začít zvyšovat sazby.

Spotřebitelská míra inflace v USA láme další rekordy. Po více než 40letech roste cena amerického spotřebního koše v meziročním srovnání o 8,5 %. Nejde ale o překvapení, analytici tento výsledek v podstatě předpokládali. Nejvíce rostly ceny pohonných hmot a energií. Cena ropy (WTI) se obchoduje dnes ráno kolem 100 USD za barel. Cena plynu je nejvyšší od listopadu 2008. Po zveřejnění výsledků rostl americký NASDAQ 100 o 2%. Zisky ale ještě do konce hlavní seance v podstatě vrátil zpět.

Dnes je na programu americká výrobní inflace, ta meziročně spolehlivě překročí 10% hranici. To nejdůležitější se samozřejmě i nadále odehrává na Ukrajině. Konkrétně na východě v Doněcké oblasti, kam se přeskupují ruská vojska a kde se očekává masivní ruský útok.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Z regionu střední Evropy nedorazí žádné významné zprávy.

Očekávané finanční události v Evropě

Míra inflace ve Velké Británii meziročně vzrostla o 7 %, meziměsíčně vzrostla o 1,1 %. Na programu je ještě výrobní inflace.

Očekávané finanční události ve světě

Výrobní inflace v USA se možná dostane na čísla z počátku 80. let minulého století. USA zveřejní zásoby ropných derivátů.