zpět

Mining průmysl Bitcoinů se nachází v důležitém okamžiku

12.10.2023

Odvětví mining Bitcoinů stojí před zásadním okamžikem. Výzkumná zpráva společnosti JPMorgan osvětluje potenciální dopad schválení spotového ETF BTC a nadcházejícího snížení odměn za bloky na polovinu.

Podle společnosti JPMorgan se mining Bitcoinů (BTC) nachází v klíčovém okamžiku. V nedávné výzkumné zprávě banka upozorňuje na potenciální dopad schválení spotového fondu obchodovaného na burze (ETF) BTC na toto odvětví. Toto schválení by mohlo vyvolat rally v cenách Bitcoinu, které jsou již nyní podporovány rekordními hashraty a nadcházejícím snížením odměn za bloky na polovinu. Hashrates, které představují výpočetní výkon bitcoinové sítě, dosáhly historických maxim. To je významné, protože vyšší hashrate činí síť bezpečnější a méně náchylnou k útokům.

Navíc blížící se snížení odměn za bloky na polovinu, které snižuje počet nově vytažených Bitcoinů, vytváří tlak na příjmy z těžby a ziskovost. Analytici společnosti JPMorgan, Reginald Smith a Charles Pearce, doporučují investovat do mining společnosti, kteří nabízejí nejlepší relativní hodnotu. Při hodnocení mining společností je třeba zohlednit faktory, jako je stávající hashrate, provozní efektivita, smlouvy o dodávkách energie, financované plány růstu a likvidita. Společnost CleanSpark (CLSK) je nejlepším výběrem společnosti JPMorgan, která nabízí silnou rovnováhu mezi rozsahem, růstovým potenciálem, náklady na energii a relativní hodnotou.

Marathon Digital (MARA) je naopak největším mining operátorem, ale má vyšší náklady na energie a nižší marže. Riot Platforms (RIOT) má relativně nízké náklady na energii a likviditu, ale je považována za nejdražší akcií. Cipher Mining (CIFR) má mezi svými kolegy nejnižší náklady na energii, ale její růstový potenciál je omezený. Společnost Iris Energy (IREN) byla v rámci pokrytí společnosti JPMorgan zvýšena na overweight z neutral. Kryptotrh netrpělivě očekává schválení spotového ETF BTC americkou Komisí pro cenné papíry (SEC). Toto schválení by mohlo přilákat retail investory a zvýšit významný příliv kapitálu do odvětví. Banka odhaduje, že čtyřletá příležitost k odměně za blok je při současných cenách bitcoinu přibližně 20 miliard dolarů. Nadcházející snížení blokové odměny na polovinu, které se očekává ve druhém čtvrtletí roku 2024, by však mohlo ovlivnit ziskovost těžebních operací. Očekává se, že méně efektivní těžební počítače budou vyřazeny z provozu, čímž bude ohroženo přibližně 20 % hashrate sítě.

Pro odvětví těžby Bitcoinů, které balancuje na hraně mezi potenciálním růstem a problémy, je to klíčové období. Provozovatelé miningu, kteří se dokáží s těmito výzvami vypořádat a poskytovat nejlepší hodnotu, budou pravděpodobně dlouhodobě prosperovat.

Důležité fakty
•    Těžební průmysl Bitcoinů se nachází v kritickém bodě, a to v souvislosti s potenciálním schválením spotového ETF BTC a nadcházejícím snížením odměn za bloky na polovinu.
•    Rekordní hashrates činí bitcoinovou síť bezpečnější, ale snížení odměn za bloky na polovinu ohrožuje příjmy z těžby a ziskovost.
•    JPMorgan doporučuje investovat do těžebních operátorů, kteří nabízejí nejlepší relativní hodnotu z hlediska hashrate, provozní efektivity, smluv o dodávkách energie, plánů růstu a likvidity.
•    Mezi nejlepší tipy patří CleanSpark (CLSK) pro svůj vyvážený profil, Marathon Digital (MARA) s opatrností kvůli vysokým nákladům na energii, Riot Platforms (RIOT) pro nízké náklady na energii, ale vysoké ocenění akcií, a Cipher Mining (CIFR) pro nízké náklady na energii, ale omezený růstový potenciál.
•    Schválení spotového ETF BTC by mohlo do krypto průmyslu přilákat peníze hlavního proudu.

•    Blížící se snížení odměn za bloky na polovinu v roce 2024 může ovlivnit ziskovost těžby a vést k vyřazení méně efektivních těžebních počítačů.

JPMorgan zdůrazňuje význam faktorů, jako je hashrate, provozní efektivita a růstový potenciál, při hodnocení těžebních operátorů. Vzhledem k tomu, že odvětví čeká na schválení spotového ETF BTC, je zásadní zvládnout výzvy, které přináší snížení odměn za bloky na polovinu. Zaměřením se na relativní hodnotu a schopnost přizpůsobit se mohou těžební společnosti získat pozici pro dlouhodobý úspěch v tomto vyvíjejícím se odvětví.