zpět

Měny regionu střední Evropy budou zřejmě dále prozkoumávat dno

4.3.2022

Středoevropské měny jsou pod značným tlakem. Evropské akcie ztrácí. Dnes dorazí vládní data z amerického trhu práce.

Od začátku tohoto týdne měny regionu střední Evropy ztrácí zhruba 3,8 %. Vítězové jsou švýcarský frank a americký dolar. Tyto měny jsou považovány za bezpečné přístavy. Situace na EURCHF dokonce nemá daleko k otočení parity. Česká koruna včerejší den zakončila podobně jako ve středu kolem kurzu 25,80 EURCZK, proti americkému dolaru pak 23,35 USDCZK. V souvislosti s dramaticky slábnoucí korunou se začínají mezi analytiky objevovat zmínky o tom, že by ČNB mohla použít devizové rezervy (asi 157 mld. €). Invaze Ruska na Ukrajinu s sebou také přináší invazi výrazných inflačních tlaků. Vedle rekordně vysokých cen energetických komodit dosahují nevídaných výšin i ceny hliníku nebo niklu. Ukrajina byla významným producentem pšenice a tak není divu, že válka způsobila skokový růst její ceny na 14letá maxima. Zatímco americké akcie si od zahájení invaze i přes poslední dva „červené“ dny o něco polepšily, Evropské akcie ztrácí. Sektorově jsou největším průšvihem automobilový průmysl, letecké společnosti a aerolinky nebo některé banky.

Ropa (WTI) se včera vyšplhala až nad 115 USD za barel. Následný propad pod 108 dolarů byl způsoben optimismem ohledně možné íránské jaderné dohody. Pokud by se vše podařilo dojednat zvýšená produkce íránské ropy by alespoň trochu mohla snížit cenu této klíčové komodity.

Za normálních okolností by dnes hráli klíčovou roli data z amerického trhu práce. Vzhledem k ruské agresi ale budou hrát až druhé housle. Střed vesmíru je nyní na Ukrajině. Včerejší, v pořadí již druhá, mírová jednání nepřinesla zásadní posun. Západ s napětím očekává, jak se bude válka dále vyvíjet a co bude dosaženo ve třetím kole jednání mezi Ruskem a Ukrajinou, které by měla proběhnout v nejbližších dnech.

Polsko a Maďarsko dnes zveřejňují statistiky lednového maloobchodu. Maďarsko k tomu přidá ještě průmysl.

Za eurozónu budou zveřejněny statistiky maloobchodu.

Z makrodat jsou dnes nejdůležitější ta z amerického trhu práce. Klíčová data v čele s reportem NFP zveřejní úřad BLS v tradičním čase 14:30.