zpět

Maloobchodní tržby v USA překonaly všechny prognózy

15.8.2023

Ve Spojených státech dnes byla zveřejněna zpráva o maloobchodních tržbách za červenec. Data ukázala na pokračující růst již čtvrtý měsíc za sebou.

Tržby z maloobchodních a potravinářských služeb v USA v červenci vzrostly o 0,7 % meziměsíčně, což je výrazně více než odhady trhu ve výši 0,4 %. V meziročním vyjádření pak tržby rostly o 3,2 %, přičemž trhy počítaly s růstem pouze o 1,5 %. Růst tržeb byl zaznamenán takřka napříč všemi sektory, nejvíce však u maloobchodních prodejců bez prodejen (1,9 %), v sektoru sportovního zboží, hudebních nástrojů a knih (1,5 %), ale také ve stravovacích zařízeních a barech (1,4 %). Naopak tržby klesly u prodejů nábytku (-1,8 %) a elektroniky a spotřebičů (-1,3 %).

Výsledek, jenž značně překonal tržní odhady, znamená dobrou zprávu pro americkou ekonomiku a zároveň ukazuje solidní robustnost amerických spotřebitelů. Je třeba také zmínit, že červencové prodeje byly výrazně ovlivněny online nákupy spojené s prodejní akcí Prime Day společnosti Amazon. Za zmínku také stojí, že data o maloobchodních tržbách jsou očištěny o sezónnost, nikoliv však o inflaci.

Vzhledem k tomu, že centrální bankéři Fedu opakovaně deklarovali, že další kroky ohledně měnové politiky budou záviset na příchozích datech, zveřejnění dnešních údajů by tak mohlo teoreticky přispět k obměně sázek výhledu úrokových sazeb americké centrální banky před příštím zasedáním 20. září. Ačkoliv výsledek krátce po zveřejnění posílil dolar, těsně před zahájením obchodování ve Spojených státech však americká měna ztrácí a kurz se na hlavním měnovém páru pohybuje okolo úrovně 1,0950 EURUSD, vůči české koruně pak těsně pod 22,00 USDCZK.