zpět

Malé trable ve velké Číně

21.8.2023

Čínská ekonomika má svá specifika. Evergrande v USA žádá o ochranu před věřiteli. Jak ovlivní nejzadluženější developer světa globální trhy?f

V pátek slavily všechny Helenky svátek. Jméno je prý řeckého původu a znamená světlo, nebo taky pochodeň. Pokud pak na svatou Helenu zaprší, dlouho to vydrží :-) Makrokalendář nám při pátku nic moc nenabídl, dorazila pouze finální inflační čísla za červenec. Ta potvrdila to, co už všichni víme. Spotřebitelská inflace je na ústupu, kdežto její jádrová složka se drží poměrně vysoko. Pozitivně tomu pomáhá snižování cen energií a potravin. Zda dojde na zářijovém zasedání ECB k dalšímu růstu úrokových sazeb, na to si budeme muset ještě pár týdnů počkat. Ačkoliv jsem žádné extra důvody pro podporu české koruny neobjevila, podařilo se jí na malou chvíli posílit až na 23,99 EURCZK.

Podstatně zajímavější zprávy vanou od východu, kde o světové prvenství „bojuje“ Čína. Ne nadarmo se jí přezdívá největší továrna světa. Zem, které se daří udržet si pozitivní ekonomický růst, vysokou zaměstnanost a mírnou deflaci. V posledních měsících u nich dochází k velkému oslabení exportu na Západ. Na vině může být slábnoucí poptávka z chudnoucí Evropy i snaha Ameriky oslabit světovou jedničku. Vzájemný obchod mezi Čínou a Ruskem sice vzkvétá na obě strany, Rusko ale nemůže plně nahradit chybějící trh zbytku světa! A do toho tu máme těžkou krizi čínského realitního trhu, kterou odstartovala sama komunistická strana s cílem ochladit realitní trh, zpřísnit podmínky poskytování úvěrů developerům a zamezit spekulacím. Nejvíce zadlužený developer světa China Evergrande Group koncem týdne v USA požádal o ochranu před věřiteli. Ve hře jsou pouze dluhopisy v objemu 19 mld. dolarů, který byly vydány podle amerického práva. Na konci loňského roku byl celkový dluh společnosti vyčíslen na více než 300 mld. USD. Čínští regulátoři jsou si dobře vědomi možných scénářů a tak hasí vznikající požáry na vícero místech zároveň. Averze k riziku napomáhá posílit pozici amerického dolaru coby světové jedničky, ten za minulý týden posílil proti euru o necelé jedno procento. Eurodolar se v pátek obchodoval za 1,089 až 1,084 EURUSD. Americký dolar bylo možné na devizových trzích nakoupit za 22,05 až 22,15 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE