zpět

Makrodata ztrácí význam, trhy cloumá Ukrajina

28.2.2022

Ukrajina odolává ruským nájezdníkům. Válka v Evropě. Co přinese dohoda o zmrazení rezerv ruské centrální banky? Hrozí světu jaderná válka?

Ve čtvrtek ráno jsme se probudili do války a náš svět se tím navždy změnil. Ukrajina prožívá těžké časy, o tom není pochyb. Zatím to vypadá, že ukrajinský lid si svou národní bitvu bude muset vybojovat sám, zbytek světa se však stal mocným sekundantem a pomáhá zvrátit jazýček vah ve prospěch Ukrajiny. Napříč světem se rozjela obrovská vlna solidarity. Kromě humanitární pomoci ve formě materiálních darů a finančních sbírek, západ pomáhá prchajícím civilistům a nabízí azyl.

Pro paralyzaci Ruské federace svět během posledních hodin přešel z fáze planých výhrůžek a slibů k tvrdým ekonomickým zásahům, které Rusku zasadí tvrdou ránu na solar. V sobotu v podvečer se Německo připojilo k poskytnutí nepřímé vojenské pomoci Ukrajině. Přitom Německo ještě před několika dny odmítalo i převoz zbraní z Velké Británie přes své území, podobný obrat ze strany Německa jsme zaznamenali i pro odstřižení Ruska z platebního systému SWIFT. Státy EU v pátek schválily další balík sankcí na Rusko, vedle omezení významných sektorů ruské ekonomiky, mají v zájmu zmrazit majetek ruského prezidenta Vladimíra Putina a ministra zahraničí Sergeje Lavrova.

Jak víme z historie, války jsou hlavně o penězích a nevyhrávají se jenom na bojištích. USA a Evropská unie se o víkendu dohodly a uzavřely dohodu o zmrazení rezerv ruské centrální banky. Rezervy činí 643 miliard dolarů, z čehož západní spojenci mohou zmrazit maximálně dvě třetiny výše zmíněné sumy. Jedná se o rezervy, které ruská centrální banka drží v dolarech, eurech a japonských jenech. Zmrazení tak unikne část rezerv vedená v čínských juanech a ve zlatě. Ruský rubl by se tak v pondělí ráno po otevření devizových trhů mohl ocitnout v nezáviděníhodné pozici a mohl by ho čekat „volný pád“. Nutno podotknout, že díky zmrazeným rezervám bude mít ruská centrální banka svázané ruce a omezenou možnost provádět měnovou politiku. V následujících dnech tak můžeme být svědky runu na banky, výrazného zchudnutí ruského obyvatelstva i hyperinflace.

Geopolitická situace se přenáší i na devizový trh. Koruna byla v pátek slabší, ale nebyla to taková „slabota“ jako v den zahájení válečného konfliktu. Vůči euru se obchodovala za 24,62 až 24,99, proti americkému dolarů se pohybovala mezi 21,90 až 22,36.

Z domova bude zveřejněna peněžní zásoba podle měnového agregátu M3 v meziročním srovnání. Polsko uveřejní míru růstu HDP za Q4 loňského roku.

Celá Evropa řeší válečný konflikt na Ukrajině, odpoledne bude hovořit prezidentka ECB Christine Lagarde.

Z druhé strany Atlantiku nás čeká zveřejnění bilance zahraničního obchodu za leden a index nákupních manažerů chicágského Fedu za únor.