zpět

Maďarské zdražování polevuje

12.1.2024

Centrální statistický úřad v Maďarsku dnes zveřejnil prosincovou míru spotřebitelské inflace, která v meziročním srovnání zpomalila na 5,5 % z listopadových 7,9 %, což je výsledek pod očekáváním trhů ve výši 6,0 %.

Meziměsíčně spotřebitelské ceny po stagnaci v listopadu klesly o 0,3 %. Jádrová inflace, která nezahrnuje volatilní položky, jako jsou potraviny a energie, se v prosinci snížila na 7,6 %, čímž dosáhla nejnižší úrovně od ledna 2022 a skončila těsně pod prognózami trhu ve výši 7,7 %. Průměrná inflace za rok 2023 pak díky výrazným pohybům cenové hladiny vychází na úroveň 17,6 %.
Ceny potravin v prosinci vzrostly meziročně o 4,8 %, energie pro domácnosti klesly o 13,9 %. Ceny zboží dlouhodobé spotřeby se snížily o 1,0 %, přičemž ceny nových automobilů vzrostly o 2,3 %, ceny služeb meziročně vzrostly o 12,4 %.
Maďarská centrální banka na posledním zasedání zveřejnila také aktualizovanou ekonomickou prognózu, která signalizuje pokračující pokles růstu cen. Inflace by mohla v první polovině roku dosáhnout dna poblíž 4 %, ale podle projekcí banky by se ve druhé polovině roku mohla opět vyšplhat na přibližně 6 %, což je stále výrazně nad cílem MNB, jenž je nastaven na hladinu 3% s tolerančním pásmem procentního bodu na obou stranách.