zpět

Maďarské sazby jdou opět dolů

21.11.2023

Centrální bankéři v Maďarsku navázali na rozhodnutí z minulého měsíce a snížily sazby opět o dalších 75 bazických bodů, a to i navzdory stále nejvyššímu růstu spotřebitelských cen v EU.

Maďarská centrální banka (MNB) dnes snížila úrokové sazby o 75 bazických bodů, čímž se základní sazba nově dostala na úroveň 11,5 %, depozitní pak na 10,5 %. Výsledek byl v souladu s tržním očekáváním. Centrální banka zároveň ve stejném rozsahu snížila sazby ze zajištěných úvěrů a jednodenních vkladů na 12,5 %, resp. 10,5 %.

Na tiskové konferenci bylo zmíněno, že se centrální banka v zájmu zachování finanční stability bude držet spíše opatrnějšího postoje v rámci snižování sazeb, také mimo jiné kvůli rostoucím geopolitickým obavám vyvolaným válkami v Izraeli a na Ukrajině. Otázkou tak zůstává, zda politici udrží současné tempo snižování sazeb s ohledem na přetrvávající rizika vysokého růstu cen a ekonomického poklesu v nadcházejícím období. Ačkoliv míra spotřebitelské inflace v minulém měsíci klesla na nižší než očekávanou hodnotu 9,9 % meziročně, stále se jedná o nejvyšší růst cen v celé EU. Maďarský forint vůči euru po zasedání zůstává bez výraznějších pohybů, kurz se nachází těsně pod úrovní 380 EURHUF.