zpět

Maďarské ceny rostou nejrychleji od srpna 2007

11.2.2022

Maďaři si za dobrý poctivý guláš výrazně připlatí – ceny robustně rostou. Lednová inflace v Maďarsku meziročně vzrostla o 7,9 %, což je výrazně nad odhady trhů a zároveň nejvíce od roku 2007. Centrální banka stále cíluje růst cen o 4 %, ale tuto hranici maďarské ceny překonaly už loni v dubnu. Střední Evropa jde po staré lanové lávce jakoby šla přes nový ocelový most. ČNB, NBP a MNB utahují měnové šrouby tak prudce, že ohrožují křehký ekonomický růst.

Meziměsíčně ceny v Maďarsku rostly o 1,4 % a i zde byla očekávání trhů o dost níže. Naposledy se ceny posouvaly tímto tempem v meziměsíčním vyjádření na přelomu roku 2011/2012.

Nejrychleji šly ceny nahoru u potravin a nealkoholických nápojů a sice o 10,1 % a u oděvů a obuvi o 4 %. U alkoholu ceny robustně vzrostly o 7,7 %, ale před rokem to bylo o 9,1 %, takže z dnešního úhlu pohledu se jedná o zpomalení růstu cen. Podobně to bylo i v oddíle doprava, kde ceny vzrostly o 15,6 %, ale je zde opět zpomalení oproti lednu 2021.

Maďarská centrální banka už delší dobu zvedá sazby podobně, jako česká nebo polská a středoevropští centrální bankéři jsou v tomto ohledu nejaktivnější na světě. Ve vztahu k růstu cen zatím absolutně bez sebemenšího efektu. Minulý týden se k nim přidali kolegové z Velké Británie, kteří šli po delší době se sazbou mírně nahoru. 

ECB zatím drží poker face a sazby má na nule. Letos určitě ukončí podporu ekonomiky odkupem dluhopisů. Utažení měnových podmínek je pravděpodobné, ale není jisté. Naopak FED prakticky jistě počítá, že v první polovině letošního roku sazby zvedne. Obě největší centrální banky tak učiní po delší době rostoucí inflace a jen velmi neochotně, protože dobře vědí, že ekonomický růst je až příliš křehký, aby zvládl přísné a rychlé zvedání sazeb.