zpět

Maďarská inflace na novém vrcholu

8.12.2022

Růst cen v Maďarsku pokračuje. Inflace nejvyšší za posledních 27 let. Ceny ještě porostou.

Dnes zveřejněný výsledek listopadové inflace (CPI) ve výši 22,5 % znamená nový vrchol a nejvyšší meziroční růst maďarských spotřebitelských cen od poloviny 90. let minulého století.

Na meziročním růstu cen se v nejvyšší míře podílelo zdražení potravin, které za posledních 12 měsíců dosáhlo hodnoty 43,8 %. Nejvíce zdražily vejce (+102,9 %), chleba (81,8 %), mléčné produkty (79,0 %) a sýr (78,8 %). Elektřina, zemní plyn a ostatní paliva zdražila v průměru meziročně o 65,9 %, z toho jen plyn o 124,3 %. Alkoholické nápoje zdražily o 19,4 %.

Maďarská inflace má svůj vrchol ještě před sebou. Tuto jistotu v zásadě dává předvčerejší rozhodnutí maďarské vlády zrušit cenový strop 480 forintů (cca 29 korun) na benzín a motorovou naftu. Cena pohonných hmot na čerpacích stanicích se tak během okamžiku zvýšila o třetinu. Takto významné skokové zvýšení ceny paliv se postupně propíše do celé maďarské ekonomiky.

Maďarské vládě v podstatě nezbylo nic jiného, než cenový strop na paliva zrušit. Státní ropná společnost MOL se dostala na pokraj kolapsu, protože zahraniční dodavatelé nebyli již delší dobu ochotni akceptovat nižší maďarské ceny. MOL byl tak nucen odčerpávat ropu ze státních rezerv. V kombinaci s tím, že jediná maďarská rafinerie ve městě Százhalombatta u Budapešti je již řadu měsíců v rekonstrukci a nevyužívá tak celou svou kapacitu, neměla čtvrtina maďarských pump v posledních dnech co prodávat. Řada maďarských motoristů tak raději zamířila do okolních zemí, než aby trávila dlouhé hodiny v kolonách u čerpacích pump.