zpět

Maďarská ekonomika v recesi

14.2.2023

Maďarský hrubý domácí produkt za čtvrté čtvrtletí meziročně vzrostl jen o 0,4 %. Stejným tempem však tamní hospodářství oproti 3Q 2022 kleslo, což v překladu znamená, že je Maďarsko v recesi.

Stejné Maďarsko, které se ještě před několika málo měsíci ústy Viktora Orbána dušovalo, že zvládlo inflaci a udrží silný ekonomický růst se nyní ocitá v recesi a zároveň s jednou z nejvyšších inflací v Evropě. Je jasné, že finančními injekcemi a nesmyslně nízkými cenovými stropy snad na všechno od potravin až po benzín a naftu se importovaná inflace zvládnout nedá. Viktor Orbán vsadil na špatnou kartu a chtěl přetlačit rostoucí ceny energií na světových trzích rozpočtem Maďarska. To má mj. za následek robustně vysoké ceny pohonných hmot.

Obavy spotřebitelů o budoucí příjmy a celkovou ekonomickou situací jsou natolik velké, že se drží s útratami velmi střídmě. Nízká spotřeba je jeden ze střípků v mozaice propadu HDP.

Tam, kde Maďarsko roste jen o 0,4 %, tedy v oblasti meziročního HDP, tam Rumunsko jde nahoru o 4,6 %, celá EMU o 1,9 % a například Slovensko o 1,1 %. Stejně jako Maďarsko je na tom česká ekonomika, která také sice meziročně vzrostla o 0,4 %, ale je také v recesi. Stejným velmi nízkým tempem roste také Velká Británie, ale ta si alespoň udržela stejný výkon, jako ve 3Q loňského roku.