zpět

Maďarská centrální banka v závěsu za českou

23.3.2022

Základní sazba na forintu již téměř na úrovni české koruny. Během dne vystoupí prezidentka ECB. Dnešní makroekonomický kalendář je téměř prázdný.

Úterní obchodování patřilo k těm klidnějším, když se koruna po většinu dne udržela v úzkém pásmu 24,66 – 24,73 EURCZK. V rámci regionu si polský zlotý a především maďarský forint připsaly mírné zisky. Maďarská centrální banka MNB zvýšila základní úrokovou sazbu rovnou o 100 bb. na 4,4 % a zřejmě bude měnovou politiku utahovat i nadále a sazba by se mohla do konce prvního pololetí dle odhadů dostat až nad 6 %. Aktuální základní sazba ČNB (2T repo sazba) je aktuálně nastavena ve výši 4,5 %. Dnes očekáváme od koruny pohyb v pásmu 24,60 – 24,75 EURCZK.

Dolaru se včera příliš nedařilo. Proti koruně ztratil v intradenním vyjádření téměř 20 haléřů a odpoledne se dal dolar pořídit za 22,37 USDCZK. Ztráty dolaru šly včera „ruku v ruce“ s mírnými zisky rizikovějších aktiv, když si americké burzy připsaly zisky 1-2 %. Na kurz eurodolaru by mohla „zapůsobit“ svým vystoupením prezidentka ECB Lagardeová. Dolar by se měl dnes udržet v mantinelech 22,25 – 22,45 USDCZK.

Očekávané události

Z regionu dnes stojí za zmínku pouze únorový výsledek polské nezaměstnanosti.

Z členských států eurozóny se dnes žádných makroekonomických výsledků nedočkáme. V pozornosti trhů bude pouze vystoupení prezidentky ECB Ch. Lagardeové. Očekává se potvrzení informace, že úrokové sazby půjdou na euru nahoru až tehdy, kdy ECB ukončí nákupy aktiv.

Z druhé strany Atlantiku dnes dorazí pouze data z tamního realitního trhu.