zpět

Maďarská centrální banka razantně zvýšila sazby

29.6.2022

Maďarská centrální banka razantně utáhla měnovou politiku. Dnes dorazí výsledek inflace z Německa. S prohlášeními vystoupí "šéfové" ECB a Fed.

Úterní obchodování s českou korunu příliš zajímavé nebylo, když se koruna opět, díky intervencím ČNB, neodchýlila od hranice 24,75 EURCZK. Nejzajímavější zprávou ze střední Evropy bylo zvýšení sazeb na forintu ze strany maďarské centrální banky MNB. Sice se počítalo s tím, že vzhledem k pokračujícímu růstu cen budou sazby opět zvýšeny, ale nárůst základní sazby o 185 bb. na 7,75 % překonal veškerá očekávání. Koruna tak držela primát nejlépe úročené měny střední a západní Evropy ani ne týden. Za krokem MNB vidíme i snahu zabránit dalšímu oslabování forintu, který za poslední 3 měsíce proti euru odepsal téměř 10 %. Proti dolaru je to dokonce přes 17% a velká část maďarského dovozu tak ještě více přispívá k růstu cen. Ve srovnání s ČNB nemá MNB k dispozici tak velký „arzenál“ devizových rezerv, v porovnání s naší centrální bankou se bavíme o méně než třetinovém objemu. Od koruny opět nečekáme výrazné odchýlení od úrovně 24,75 EURCZK.

Americkému dolaru se včera dařilo, když proti koruně zpevnil o cca 15 haléřů na odpoledních 23,47 USDCZK. Během noci zisky ještě rozšířil. Pomohlo mu vyjádření jednoho z představitelů Fed o příštím zvýšení sazeb na dolaru možná až o 75 bb. Dnes počítáme s obchodováním koruny v pásmu 23,40 – 23,60 USDCZK.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Ze střední Evropy se dnes žádných kurzotvorných ekonomických výsledků nedočkáme.

Očekávané finanční události v Evropě

Z několika členských států eurozóny dorazí výsledek spotřebitelské inflace, když bude tento, letos velmi ostře, sledovaný ukazatel zveřejněn např. ze Španělska a především Německa. V případě obou zmíněných zemí se počítá s červnovým meziročním nárůstem spotřebitelských cen o 8-9 %. Hodinu před polednem se dočkáme výsledků ekonomických sentimentů z eurozóny, když především spotřebitelská důvěra a důvěra v průmyslu patří mezi sledovanější ukazatele. Během dne bude mít vystoupení několik představitelů ECB v čele s prezidentkou Christine Lagardeovou.

Očekávané finanční události ve světě

Ze Spojených států dorazí konečný výsledek HDP za 1Q 2022, počítá se s pozitivní revizí. Odpoledne vystoupí s projevem guvernér Fedu Jerome Powell.