zpět

Likvidace kryptoměn se blíží částce 360 milionů USD, zatímco cena Bitcoinu (BTC) pokračuje ve strmém pádu.

2.5.2024

Dne 30. dubna 2024 zažil trh s kryptoměnami prudký pokles, přičemž Bitcoin (BTC) vedl tento propad. Hodnota Bitcoinu klesla pod 60 000 USD, označující nejnižší bod za poslední dva týdny po dosažení maxima 73 000 USD v březnu. Náhlý pokles vedl k významné likvidaci pro obchodníky s kryptoměnami, kteří vsadili na zvýšení ceny Bitcoinu.

Data z CoinGlass ukázala, že dlouhodobí obchodníci čelili ztrátám ve výši 246 milionů USD během 24 hodin. Pokles ceny Bitcoinu měl vliv na celý trh s kryptoměnami, způsobující rozsáhlou likvidaci, když investoři spěchali upravit své pozice v reakci na volatilitu.

Celkově byla na trhu likvidována téměř částka 360 milionů USD. Krátkodobí obchodníci tvořili ztráty ve výši přibližně 114 milionů USD. Trh se však mírně zotavil a celková ztráta byla snížena na 290,80 milionů USD.

Během posledních čtyř hodin viděli obchodníci na obou stranách ztráty ve výši 8 milionů USD, přičemž významné ztráty byly hlášeny mezi obchodníky BTC, Ether, JTO a ZETA.

Bitcoin se v současné době obchoduje kolem 57 000 USD, což představuje více než 10% pokles během posledních sedmi dnů. Ethereum také zažilo 7% pokles, obchoduje se za 2 870 USD během stejného období, podle CoinMarketCap.
Analytici z CryptoQuant přičetli pokles trhu k ustupujícímu zájmu o spotové Bitcoinové burzovně obchodované fondy (ETF) ve Spojených státech. Upozornili, že trh ETF by mohl vidět svůj první měsíc výrazných čistých odtoků od zahájení těchto investičních produktů v lednu tohoto roku. Bitcoinové ETF ve Spojených státech zažily významný odliv ve výši 5,5 milionu USD dne 30. dubna.

Kromě snížené poptávky po Bitcoinových ETF analytici také poukázali na zpomalení poptávky po Bitcoinu mezi institucionálními investory jako na přispívající faktor k poklesu trhu. Pozorovali pokles BTC zůstatku trvalých držitelů a velkých investorů na spotovém trhu.

Růst poptávky po Bitcoinových whales (velkoobchodnici) dosáhl měsíčního tempa růstu 12 % koncem března a nyní se zpomalil na 6 %. Růst cen je obvykle poháněn rychlejším růstem poptávky po Bitcoinu od velkých investorů.
Kryptoměnové trhy zažívají turbulentní období, které vyvolává nejistotu mezi investory. Bitcoin, jako přední kryptoměna, je stále považován za hlavní ukazatel trhu a jeho nedávný pokles pod hranici 60 000 USD alarmuje mnoho obchodníků. Tento výkyv zvýšil diskuzi o stabilitě a odolnosti kryptoměnových aktiv vůči krátkodobým výkyvům na trhu.

Někteří analytici poukazují na současnou situaci jako na příležitost pro nové investory, kteří chtějí vstoupit na trh za atraktivnější ceny. Avšak tato situace rovněž upozorňuje na důležitost provádění důkladného výzkumu a získávání informací před investicemi do kryptoměn. Změny v cenách mohou být rychlé a nepředvídatelné, což vyžaduje od investorů pečlivé plánování a diverzifikaci portfolia.

Vzhledem k nejistotě na trhu se investoři obrací k různým zdrojům informací a analytikům, aby lépe porozuměli trendům a možným scénářům vývoje. Důkladné sledování trhu a zpráv o událostech, které mohou ovlivnit kryptoměnové ceny, se stává klíčovým prvkem strategie obchodování pro mnoho účastníků trhu.
Napětí na trhu posiluje i růst zájmu o alternativní kryptoměny, které jsou vnímány jako možná odpověď na nestabilitu Bitcoinu. Některé projekty a altcoiny zaznamenávají zvýšenou pozornost a obchodní aktivitu, což ukazuje na stále se rozvíjející a diverzifikovanou povahu kryptoměnového trhu. Diverzifikace portfolia se stává klíčem k minimalizaci rizika a optimalizaci výnosů v tomto proměnlivém prostředí.