zpět

Lagardeová přispěla k posílení eura

24.5.2022

Dnešek se ponese ve znamení předstihových indikátorů. EURUSD se včera díky jestřábím slovům prezidentky ECB Lagardeové posunul nad 1,065. Německý Ifo index podnikatelské důvěry včera pozitivně překvapil.

Česká koruna si oproti minulému týdnu na hlavních párech mírně polepšila. Proti euru se dokonce chvíli obchodovala pod 24,60 EURCZK. Výraznější zisky si připsala na páru s americkým dolarem, kde se kurz výrazněji přiblížil k hranici 23,00 USDCZK. K posílení koruny přispěla situace na hlavním měnovém páru EURUSD. Ten se po slovech prezidentky ECB Ch. Lagardové vydal vzhůru a euro posílilo nad 1,065 EURUSD. Pondělní nálada se na rozdíl od velmi nervózního pátečního obchodování nesla v pozitivním duchu, hlavní americké a evropské akciové indexy zavíraly v zeleném.

Lagardeová zmínila, že by se záporná depozitní úroková sazba mohla vrátit na nulu ještě do konce třetího čtvrtletí. Trhy momentálně počítají s růstem hlavní úrokové sazby o 25 bazických bodů na červencovém a zářijovém zasedání ECB. Varianta růstu o 50 bb. již v červenci je jen málo pravděpodobná.

Hlavním bodem dnešního dne bude zveřejnění indexů nákupních manažerů z klíčových ekonomik eurozóny a USA. Trhy očekávají solidní čísla nad 50bodovou hranicí.

Pro další vývoj koruny stále platí nejistota v podobě potenciální výměny dalších dvou jmen v bankovní radě ČNB. Pokud viceguvernérovi T. Nidetzkému a V. Bendovi, kteří mají mandát do konce června, nebudou prodloužena funkční období, dá se předpokládat další propad koruny. Ten bude zřejmě muset znovu hasit ČNB s pomocí svých stále ještě velmi robustních devizových rezerv.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Region střední Evropy nenabízí nic zásadního.

Očekávané finanční události v Evropě

Za eurozónu budou zveřejněny výsledky PMI a to včetně dat za jednotlivé členské země v čele s Německem nebo Francií. Zveřejněné hodnoty by se měly udržet nad 50bodovou hranicí.

Očekávané finanční události ve světě

PMI budou zveřejněny i za ekonomiku USA. Data k nově prodaným domům zřejmě větší dopad na trhy mít nebudou.