zpět

Kryptoměnové účty spojené s Hamásem byly zablokovány, Izrael jedná proti financování teroristických aktivit

11.10.2023

Proaktivní přístup Izraele pomáhá řešit financování terorismu v digitálním věku a zmrazuje krypto účty napojené na Hamás. Nedávné kroky Izraele směrovali proti kryptoměnovým účtům spojeným s teroristickými organizacemi a s významem narušení jejich finančních aktivit.

Izrael nedávno zakročil proti Hamásu a nařídil kryptoměnové burze Binance, aby na své platformě vyhledala a zrušila všechny účty související s terorismem. Tento krok přichází v době, kdy Hamás od 7. října aktivně shání finanční prostředky prostřednictvím kryptoměn a na sociálních sítích vyzývá k dárcovství.

"V nedávných dnech jsme aktivně pracovali non-stop v reálném čase jako tým, abychom podpořili snahy v boji proti financování terorismu. Jsme pevně rozhodnuti chránit bezpečnost nejen blockchainového ekosystému, ale i celosvětové komunity prostřednictvím naší proactive práce," uvedl mluvčí společnosti Binance.

Kybernetická jednotka izraelské policie Lahav 433 na tuto hrozbu okamžitě zareagovala a již se jí podařilo zablokovat kryptoúčty spojené s Hamásem. Kromě toho Lahav 433 úzce spolupracuje s britskou policií na zmrazení účtu spojeného s Hamásem vedeného v bance Barclays.

Přestože konkrétní podrobnosti týkající se zmrazených účtů nebyly zveřejněny, naléhavost tohoto opatření je po nedávném ničivém útoku Hamásu zřejmá. Tato skupina zahájila bezprecedentní útok, při němž zahynuly stovky izraelských civilistů a byla zajata rukojmí, a to vše ve snaze zajistit propuštění palestinských vězňů.

Není to poprvé, co Izrael zakročil proti účtům kryptoměn napojeným na teroristické organizace. Již v červnu 2023 země zabavila kryptoměny v hodnotě milionů dolarů z účtů spojených s Íránem a Hizballáhem, o nichž je známo, že podporují Hamás v jeho válce proti Izraeli.

Yoav Gallant, izraelský ministr obrany, zabavení potvrdil a uvedl, že vláda úspěšně zabavila kryptoměny spojené s íránskou vojenskou složkou Quds Force a libanonskou militantní skupinou Hizballáh.

Snaha izraelské vlády zmrazit kryptoúčty spojené s terorismem má zásadní význam pro to, aby se finanční prostředky nedostaly do nesprávných rukou. Přijetím proaktivních opatření se Izrael snaží narušit finanční aktivity Hamásu a jeho spojenců a v konečném důsledku zajistit bezpečnost svých občanů.

Vzhledem k vývoji situace je pro mezinárodní společenství zásadní, aby zůstalo informováno a podpořilo pokračující úsilí v boji proti terorismu. Aktivním řešením problému využívání kryptoměn k financování nezákonných aktivit můžeme společně usilovat o bezpečnější a jistější svět.

"Musíme zůstat ostražití a přijmout rozhodná opatření v boji proti financování terorismu, a to i v digitální oblasti." - Izraelský ministr obrany Yoav Gallant

Zablokování kryptoměnových účtů spojených s Hamásem ukazuje, že Izrael má zájem o zmaření finančních toků teroristů. Společné úsilí izraelských orgánů a společnosti Binance důrazně zdůrazňuje, jak je důležité být ostražitým v kryptoměnovém průmyslu a chránit se před nelegálními aktivitami. Izrael tím, že se postavil proti financování terorismu, dává ostatním zemím příklad v jejich boji proti terorismu.

Vzhledem k vývoji situace je pro mezinárodní společenství zásadní, aby zůstalo informováno a podpořilo pokračující úsilí v boji proti terorismu. Aktivním řešením problému využívání kryptoměn k financování nezákonných aktivit můžeme společně usilovat o bezpečnější a jistější svět. V tomto kontextu je nezbytné, aby mezinárodní společenství zůstalo pevně sjednoceno, udržovalo aktuální informace a aktivně podporovalo trvalé úsilí v boji proti terorismu. Společně můžeme aktivně přistupovat k řešení problému využívání kryptoměn pro financování nelegálních aktivit, čímž přispějeme k vytvoření bezpečnějšího a stabilitnějšího světa pro všechny.