zpět

Kryptoměnové dary na Ukrajině, vliv na boj proti ruské invazi

31.7.2023

Ukrajina využila více než 225 milionů dolarů z darů v kryptoměnách v boji proti ruské invazi. Seznamte se s významným dopadem těchto příspěvků na financování válečných dodávek. Jak kryptoměny pomohli a sehrály zásadní roli v probíhajícím konfliktu od stálé podpory globální kryptoměnové komunity až po přidělování darů na humanitární a vojenské potřeby? Ukrajina i Rusko čelí výzvám především při získávání finančních prostředků. Je důležité poznamenat propojenost globální komunity a sílu digitálních aktiv v době krize.

Od začátku loňské ruské invaze získala Ukrajina dary v kryptoměnách v hodnotě 225 milionů dolarů. Podle zprávy společnosti Crystal Blockchain, která se zabývá blockchainovým zpravodajstvím, to představuje pouhý zlomek miliard dolarů získaných ve fiat darech. Využití kryptoměn však mělo významný dopad, konkrétně při financování nákupu zbraní, munice, zdravotnického vybavení a dalších životně důležitých válečných potřeb.

Stabilní podpora uživatelů kryptoměn

I uprostřed probíhajícího konfliktu globální kryptoměnová komunita nadále vyjadřuje svou podporu. V červnu loňského roku již Ukrajina obdržela v kryptografických darech přibližně 135 milionů dolarů. V průběhu minulého roku zůstala podpora stabilní a od května 2023 příspěvky dosahovaly více než 10 milionů dolarů měsíčně. Nejsilnější vlna darů přišla v březnu 2022, v počátečních fázích války, kdy byl celosvětový protest proti Rusku nejvstřícnější.

Přidělování darů

Údaje společnosti Crystal ukazují, že humanitární iniciativy přilákaly více darů ve srovnání s vojenskými sbírkami. Na humanitární potřeby získala Ukrajina v kryptoměnách přibližně 134 milionů dolarů, zatímco kampaně zaměřené na vojenské účely shromáždily 91 milionů dolarů. Preferovanými kryptoměnami pro dary byly USDT s 83 miliony dolarů, následoval Ether se 79 miliony dolarů, Bitcoin se 41 miliony dolarů a zbytek tvořily menší tokeny jako Binance USD a Polkadot.

Ruské úsilí o získání finančních prostředků

Na druhé straně se ruské vojenské a polovojenské jednotky také obrátily na kryptoměny, aby získaly materiální podporu od Rusů i sympatizantů v zahraničí. Tyto snahy o získávání finančních prostředků však byly diskrétnější. Podle dřívějších zpráv z kryptoměnového portálu CoinDesk vedla nenápadná povaha ruského fundraisingu v kombinaci s celosvětovým odsouzením jejich akcí k tomu, že se vybíraly menší částky. Crystal odhaduje, že krypto-dary pro ruskou armádu dosáhly pouze 2 milionů Kryptografické dary na Ukrajině: Vliv na boj proti ruské invazi což činí přibližně 1% vysbírány částky pro Ukrajinu, ačkoli jiné zdroje naznačují vyšší čísla.

Bitva pokračuje

Využití kryptoměn při podpoře boje Ukrajiny proti ruské agresi poukazuje na sílu digitálních aktiv v době krize. Přestože dary v posledních měsících stagnují, pokračující podpora ze strany kryptokomunity dává ukrajinskému lidu naději. Slouží jako důkaz vzájemné propojenosti globální komunity a její ochoty postavit se proti bezpráví.