zpět

Korunová 2T repo sazba na hodnotě 7 %

23.6.2022

ČNB zvýšila sazby o 125 bb. 2T repo sazba na hodnotě 7,0 %. Šlo o poslední hlasování bankovní rady ČNB v aktuálním složení. Dnes zakončí své vystoupení před Kongresem guvernér Fedu Jerome Powell.

Z domácího pohledu jsme se včera odpoledne dočkali zveřejnění nejvýznamnější ekonomické informace za celý červen. Bankovní rada ČNB, v zásadě dle očekávání, zvýšila úrokové sazby o 125 bb. Základní tzn. 2T repo sazba poprvé od začátku května 1999 začíná číslovkou sedm. Rekordní jednorázové zvýšení sazeb tohoto tisíciletí ale překvapením nebylo. Důvodem je stále akcelerující spotřebitelská inflace, která za květen dosáhla na 16% meziroční růst a překonala prognózu ČNB. Ta ústy končícího guvernéra Rusnoka potvrdila, že očekává dvouciferné hodnoty meziročních přírůstků spotřebitelských cen až do konce tohoto roku. Končící guvernér také oficiálně potvrdil, že zhruba po dobu posledního měsíce ČNB intervenuje na trhu ve prospěch české koruny z důvodu omezení „dovezené“ inflace. Centrální banka počítá s tím, že v druhé polovině letošního roku ekonomika v meziročním vyjádření poklesne. Včerejší zasedání ČNB bylo posledním pro stávající bankovní radu, když od července v ní již nebudou zasedat Vojtěch Benda, Tomáš Nidetzký a především Jiří Rusnok. Nové složení bankovní rady pravděpodobně bude znamenat konec období utahování měnového politiky, ale zcela jisté to není. Nynější prognóza ČNB totiž nepočítala s tak rychlým zvedáním sazeb na euru ze strany ECB, které se aktuálně očekává. Vzhledem k výše zmíněným intervencím očekáváme setrvání koruny poblíž hranice 24,75 EURCZK.

Středeční rozhodnutí ČNB tak opětovně prodraží úvěry a hypotéky, což neopomněla zkritizovat např. bývalá ministryně financí Alena Schillerová. V případě vysoké inflace je ale jednoduše potřeba snížit množství peněz v oběhu, a to přesně ČNB svými kroky sleduje. Je ale důležité zmínit, že zvýšení úrokových sazeb je nástrojem, který je „zatížen“ fázovým posunem a promítne se do ekonomiky až za cca 12-18 měsíců.

Odpoledne vystoupil se svým prohlášením před členy Kongresu guvernér Fedu Jerome Powell. Ten potvrdil, že letos očekává růst dolarových sazeb nad 2,5 %. Zmínil, že „ekonomika je velmi silná a poradí si s utaženější měnovou politikou“. Vystoupení mělo pozitivní dopad na akcie, které se lehce vzpamatovaly ze svých předchozích ztrát. Pro dnešek očekáváme obchodování dolaru v pásmu 23,30 – 23,50 USDCZK.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Makroekonomický kalendář střední Evropy dnes obsahuje jedinou položku. Výjimkou z pravidla je květnový výsledek maďarské míry nezaměstnanosti.

Očekávané finanční události v Evropě

Během dopoledne se dočkáme předběžných výsledků Indexu nákupních manažerů (PMI) ve výrobě z členských států eurozóny a v 10:00 nakonec za celou eurozónu.

Očekávané finanční události ve světě

Kromě obvyklých týdenních dávek o podporu v nezaměstnanosti se dnes i z druhé strany Atlantiku dočkáme výsledků Indexu nákupních manažerů (PMI) ve výrobě. V 16:00 se svým vystoupením opět předstoupí guvernér Powell před členy Kongresu.