zpět

Koruně škodí výprodej rizikových aktiv

25.1.2022

Index podnikatelského klimatu Ifo v lednu vzrostl na 95,7 b a navazuje tak na dobré výsledky včerejších PMI indexů. Ve zvyšování sazeb dnes bude pokračovat centrální banka v Maďarsku.

Česká koruna v pondělí navázala na ztráty z konce předchozího týdne a vůči společné evropské měně i americkému dolaru většinu dne oslabovala. Důvodem byly obecné ztráty rizikových aktiv. Koruně nepomohla ani dobrá data indikující zlepšení situace v podnikatelském sektoru. Spotřebitelská důvěra vzrostla na 91,4b. a podnikatelská na 98,8b. Dobré výsledky v rámci makrodat zaznamenaly i německé PMI indexy, které i navzdory šířící se variantě omikron vyzněly lépe, než trh očekával, a to jak ze zpracovatelského průmyslu, tak i ze sektoru služeb. Naše domácí měna se tak včera podívala i nad hodnotu 24,60, aktuálně se však pohybujeme mezi 24,50 až 24,55 EURCZK.

Na rozdíl od slušných makroekonomických výsledků z Evropy, ty ze Spojených států naopak tržní očekávání příliš nenaplnily. Souhrnný ukazatel PMI indexu klesl z předchozích 57,0 na 50,8 bodu, kdy pokles zaznamenal sektor průmyslu i služeb. Dolaru to ale příliš velké škody nezpůsobilo a vůči euru posílil pod 1,130 EURUSD. Na páru s českou korunou dolar také výrazně rozšířil zisky a ke konci dne se přiblížil kurzu 21,80, aktuálně se pohybujeme v rozmezí 21,65 – 21,70 USDCZK.

Největší pozornost z regionu střední Evropy dnes bude mít maďarská centrální banka, která pravděpodobně bude na svém zasedání pokračovat v utahování měnové politiky, trh očekává růst sazeb o 30 bb.

Německo dnes zveřejnilo hodnotu předstihového ukazatele ekonomické aktivity Ifo. Ta ukazuje na zlepšení z 94,7b na 95,7 a navazuje tak na včerejší dobré výsledky indexů PMI.