zpět

Koruně pomohlo vyjádření Zamrazilové

14.3.2024

Koruně se podařilo dostat na nejsilnější úroveň za poslední měsíc. Zamrazilová promluvila o sazbách. Americký dolar mírně ztratil.

Středeční obchodní seance i přes absenci významnějších makrodat přinesla koruně zisky, čímž se dostala na nejsilnější úroveň za poslední měsíc. Z ranních kotací nad 25,30 EURCZK se kurz v průběhu dne dostal pod 25,25 EURCZK, kde se nachází i na úvod dnešního obchodování. Za jeden z impulsů lze považovat i včerejší vyjádření viceguvernérky ČNB Evy Zamrazilové, která se přiklonila k umírněnějšímu přístupu v rámci nastavování měnové politiky.

„Přetrvávající cenové tlaky v oblasti služeb a slabší kurz koruny jsou pro mě dostatečným důvodem nesnižovat výrazněji sazby i poté, co inflace minulý měsíc klesla na 2% cíl,“ uvedla viceguvernérka Eva Zamrazilová pro Bloomberg.

Hlavní otázkou ohledně chystaného zasedání ČNB tak zůstává, zda se měnová rada přikloní k razantnějšímu snížení sazeb, aby se úroky dostaly rychleji poblíž rovnovážné úrovně, a nebo zda bude volit cestu menších snížení za cenu delšího trvání samotného cyklu.

Na hlavním měnovém páru včera americká měna mírně ztrácela, kurz se v průběhu dne vyšplhal nad 1,0960 EURUSD, po začátku evropské seance se však kurz vrací k 1,0940 EURUSD. Na páru s českou korunou se pak americký dolar obchoduje těsně nad 23,05 USDCZK.

Očekávané události