zpět

Koruna zahájila týden korekcí silných hodnot

5.12.2023

Česká koruna začátkem týdne zažila korekci velmi silných hodnot z minulého týdne, poslední makrodata dávala tento vývoj tušit. Americký dolar vlivem očekávání investorů zažil progresivní den. Britská libra se veze na vlně ekonomických úspěchů tamní vlády.

Pondělí přineslo naší domácí měně korekci velmi silných hodnot z minulého týdne, když z ranních 24,28 EURCZK na konci denní seance uzavírala na měnovém páru s eurem na hodnotě 24,40 EURCZK. Tuzemská makrodata zadělávala na tento trend již v pátek, koruna ale v daný moment ještě nezareagovala. Oslabená kondice koruny se během pondělí projevila i ve vztahu k regionálním měnám. Polský zlotý posílil na 5,63 PLNCZK a maďarský forint na 15,56 CZKHUF. Ačkoli obě sousední měny vůči euru během pondělí rovněž oslabily, šlo o ztráty velmi malé (u polského zlotého se téměř udržel vyrovnaný stav), takže koruna se vskutku stala nejslabším článkem ve své „regionální bublině“. Pro dnešek očekáváme na české koruně pohyb v pásmu 24,35 – 24,45 EURCZK.

Eurodolar zažil v pondělí oslabení eura, když americká měna posílila na 1,082 EURUSD. A právě vůči dolaru česká koruna včera oslabila nejvíce. Z ranních 22,35 USDCZK až na 22,55 USDCZK pozdě odpoledne. Za silným dolarem zřejmě stojí aktivita investorů za oceánem před pátečními makrodaty z tamního trhu práce.