zpět

Koruna začíná ztrácet, daří se polskému zlotému

21.4.2023

Včerejší makrodata z USA příliš optimismu na trhy nepřinesla. Ceny německých výrobců zaznamenaly další pokles tempa růstu. Koruna mírně oslabuje.

Naše domácí měna po dosažení úrovní pod 23,30 EURCZK začíná opět čelit tlakům na oslabení. Koruna se během včerejšího obchodování krátce dostala na nejslabší úroveň za duben k 23,60 EURCZK, po zbytek obchodní seance však korigovala ztráty a aktuálně je zpět pod hladinou 23,50 EURCZK. Z pozitivního sentimentu ve středoevropském regionu nejvíce těžil polský zlotý, který včera vůči české koruně výrazně posílil nad 5,10 PLNCZK.

Ceny v německém výrobním sektoru opět zaznamenaly další pokles tempa růstu. V březnu došlo k meziročnímu zpomalení tempa růstu cen o 9,8 % oproti 15,8 % v únoru. Meziměsíčně pak výrobní ceny v Německu klesly o 2,6 %, což výrazně překonalo tržní odhady. Pro pokles cen výrobců na měsíční bázi byl hlavním důvodem vývoj cen energií v uplynulém období, v případě meziroční změny pak hrál hlavní roli efekt vysoké srovnávací základny z minulého roku. Během dnešního dne ještě dorazí z Německa a celé eurozóny předběžný odhad dubnového indexu nákupních manažerů od agentury S&P, trhy čekají zlepšení nálady podnikatelů, zejména v důsledku snížení obav z recese a vyšších cen energií.

Včerejší makrodata ze Spojených států příliš investory nepotěšila, podporu přinesla spíše společné evropské měně. Počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti se v uplynulém týdnu zvýšil na 245 tisíc, což bylo více než očekávaly tržní prognózy. Výsledek byl také v souladu se sérií údajů z pracovního trhu za březen, které ukazují na změkčení amerického pracovního trhu. Americký dolar se v úvodu pátečního obchodování pohybuje v blízkosti 1,0950 EURUSD, vůči české koruně v rozmezí 21,40 až 21,45 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE