zpět

Koruna vyčkává na zítřejší zasedání ČNB

26.9.2023

Česká koruna i včera mírně posílila, byla úspěšná i vůči zlotému a forintu. Zítra by korunu mohlo rozpohybovat zasedání ČNB. Silný dolar navázal na dynamiku z konce minulého týdne a ovládl během pondělí dění na hlavním měnovém páru. Euru nepomáhají makrodata z eurozóny, ani kontrast rétoriky ECB a Fedu.

Naše domácí měna včera posílila na 24,37 EURCZK a provedla tak další z vícero menších korekcí za poslední dny. Zlotý se pokoušel o stejný průběh denní seance, ale nakonec všechny zisky ztratil, skončil na ranních 4,60 EURPLN a během noci ještě oslabil. Ztrátu utržil mírně i proti české koruně. Maďarský forint oslabil během pondělí přes hranici 390 EURHUF. A i vůči koruně se dostal včera do defenzivy. Forint aktuálně potápí kromě silného dolaru i plány maďarského ministra financí ohledně možného zvýšení daní v bankovním sektoru a slovní výpady guvernéra Maďarské centrální banky vůči některým vládním opatřením. Pro dnešní den očekáváme na české koruně pohyb v pásmu 24,30 – 24,40 EURCZK. Zítra by ale korunu mohlo více rozpohybovat měnověpolitické zasedání ČNB, kde trhy budou vyhlížet zejména indicie ohledně začátku snižování úrokových sazeb.

Hlavní měnový pár se během pondělí nesl v duchu lehké převahy dolaru, který se dostal na 1,059 EURUSD. Americká měna se tak vrátila na hodnoty, které ztratila před sedmi měsíci a není daleko od pozic, které držela před tři čtvrtě rokem. Jde o důsledek pravděpodobné statické pozice ECB kontrastující s posledními jestřábími oznámeními Fedu. A do toho hraje do karet dolaru oslabování ekonomiky v eurozóně. Na české koruně včera došlo podruhé během září k proražení psychologické hranice 23,00 USDCZK. Tentokrát už to ale vypadá, že trvalejší návrat koruny zpět pod tento milník bude obtížnější než v polovině měsíce.

Více k očekávaným událostem ZDE