zpět

Koruna v zátěžovém kvartálu nadále slábne

23.1.2024

Česká koruna oslabuje, aktuální kvartál pro ni bude náročný a požene ji zřejmě do blízkosti hranice 25,00 EURCZK. Na hlavním měnovém páru pokračuje přetlačovaná, ve které má prozatím mírně navrch euro. Ruský rubl pokračuje v úspěšném tažení a britská libra stále hledá cestu pro letošní rok.

Česká koruna včera vůči euru mírně oslabila na 24,77 EURCZK. Dá se očekávat, že první kvartál letošního roku bude pro českou měnu velmi náročný, protože ČNB bude zřejmě pokračovat ve snižování sazeb, kdežto ECB bude vyčkávat přibližně do léta. Z tohoto pohledu by ČNB mohla svých prognóz pro letošní úroveň kurzu EURCZK dosáhnout spíše ve druhé polovině roku, kdy by se měly měnit i sazby na euru. 

Polský zlotý vůči české koruně nezaznamenal téměř žádnou změnu kurzu a udržel se na 5,68 PLNCZK. Ne tak už maďarský forint. Ten se vůči naší měně propadl během pondělí na 15,47 CZKHUF. Viktor Orbán sice dostává maďarskou ekonomiku do stále větší pasti a aktuálně Evropský parlament opět řeší možnost závažných postihů Maďarska, maďarská měna přesto od začátku září 2022 průběžně tu českou výrazně „válcuje“. A zlotý, predikovaný tahoun středoevropského regionu pro letošní rok, už téměř rok velmi rychle posiluje vůči koruně také. Situace polské ekonomiky vykazuje výsledky, které se nejeví být skulinou, kde by měna našeho severního souseda mohla vůči naší ztrácet, takže se zde nedá za aktuální situace moc čekat změna. Pro dnešní den očekáváme na české koruně pohyb v pásmu 24,74 – 24,80 EURCZK.

Eurodolar zažil v pondělí pokus americké měny o dosažení hranice 1,088 EURUSD, tam se ale dolar neudržel a dnes ráno je opět na včerejších ranních 1,09 EURUSD. A je to vlastně velmi signifikantní minipříběh pro vývoj hlavního měnového páru v posledních měsících, kdy se dolar „snaží srážet“ silnější euro dolů, ale ve finále spíše stále slábne. Silná ekonomika USA nahrávající dolarovým tržním sazbám bude každopádně pro euro tvrdý oříšek a nic na tom nezmění ani rétorika ECB tlumící očekávání blízkého snižování sazeb. Česká koruna musela americkému dolaru pod tlakem mírně „ustoupit“ a oslabila na 22,745 USDCZK. Vývoj na tomto měnovém páru v obecných trendech velmi nápadně připomíná dění na eurodolaru, jen zde postupně sílí dolar.

Očekávané události