zpět

Koruna v novém roce nejsilnější od pandemie

4.1.2022

Koruna vstoupila do nového roku úspěšně. Dostala se na nejsilnější hodnoty od příchodu pandemie koronaviru, ale i tehdy se jen krátce podívala na největší maxima od roku 2012.

Koruna (spolu s ostatními středoevropskými měnami) vstoupila do nového roku velmi dobře. Ostatně našlápnuto měla již v závěru minulého roku, kdy posílila po dalším zvýšení úrokových sazeb. To ale přišlo těsně před Vánocemi a tak nyní s téměř plným rozjezdem trhů (Londýn ale začíná až dnes) vidíme další zisky, kdy se koruna podívala nad 24,80 EURCZK. Tam se ale neudržela a nyní se nachází těsně nad touto hladinou.

Ke včerejšímu posílení středoevropských měn přispěly i slušné výsledky prosincových PMI indexů z těchto zemí. Ty dopadly nad očekávání dobře, index nákupních manažerů pro ČR vzrostl z 57,1 bodu na 59,1 b., čekala se přitom stagnace. Naprosto ale překvapil maďarský PMI růstem na téměř 65 bodů.

V neposlední řadě k pozitivnímu startu koruny v novém roce přispěl vývoj na trzích – ty se včera vydaly vzhůru. Další šíření varianty omikron trhy nijak moc neděsí, ostatně je to vidět i přímo na koruně – ač média informují o rychlém šíření a o tom, jak omikron v ČR během několika dní převládne, koruna se drží na dlouholetých maximech.

Vůči americkému dolaru si koruna nejprve také mírně polepšila, s příchodem amerických obchodníků na trh ale přišel obrat a dolar začal posilovat a dnes se nachází na hladině 22,00 USDCZK. Eurodolar totiž ze včerejších dopoledních 1,1350 EURUSD zamířil pod 1,1300 EURUSD.

Také dnešní ráno vypadá na trzích optimisticky – futures na evropské indexy jsou v mírném plusu.