zpět

Koruna testuje důležitou úroveň

12.8.2022

Závěr týdne nabídne o něco bohatší výčet ekonomických událostí, než tomu bylo ve čtvrtek. Koruna setrvává na silnějších úrovních, největší volatilitu včera zaznamenal komoditní trh.

Česká koruna se i během včerejšího obchodování dokázala udržet na silných hodnotách ze středy a vůči euru se v jednu chvíli podívala i pod 24,30 EURCZK. Kurz tam však dlouho nevydržel a zbytek dne se pohyboval spíše v pásmu 24,30 až 24,35, což z hlediska posledního půl roku představuje důležitou technickou úroveň, od které se již celkem čtyřikrát kurz odrážel a níže se už nepodíval. V rámci středoevropských měn se tak koruně dařilo zdaleka nejlépe. Z Polska dnes dorazí finální data spotřebitelské inflace za měsíc červenec, která by měla potvrdit stagnaci na hodnotě 15,5 % v meziročním vyjádření. Zlotému se včera příliš nedařilo a spíše oslaboval, na páru s českou korunou se dostal opět pod úroveň 5,20 PLNCZK.

Setrvání eurodolaru nad úrovní 1,030 EURUSD pomohl i výsledek indexu cen výrobců z USA, kde došlo k meziročnímu zpomalení růstu z 11,3 % na 9,8 %. Meziměsíčně dokonce poklesl o 0,5 %, přičemž stejně jako u spotřebitelské inflace hlavní roli hrály ceny energií. Na páru s českou korunou se kurz nedostal výrazněji pod 23,50 a aktuální kotace se pohybují těsně nad 23,60 USDCZK. Akciové trhy ve Spojených státech i v Evropě včera ztrácely, naopak žně měla sekce komodit, růst zaznamenala ropa, zemní plyn i elektřina.

Více k očekávaným událostem ZDE

zdroj: Citfin