zpět

Koruna stále v pohybu

23.2.2023

Americký dolar po zveřejnění FOMC minutes posiluje. IFO navázalo na dobré výsledky předstihových indikátorů z posledních dnů. Koruna se včera obchodovala v 10 haléřovém rozpětí.

Česká koruna během středeční seance dokázala opět posílit, 10 haléřový zisk ale nedokázala udržet a dnešní obchodování začíná prakticky na stejné úrovni jako včera, těsně nad 23,70 EURCZK. Ačkoliv domácí makrokalendář žádná kurzotvorná data nepřinesl, včerejší zveřejnění IFO indexu z Německa ukázalo na zlepšení nálady v podnikatelské sféře, což jen potvrzuje optimistické výsledky již příchozích předstihových indikátorů ZEW a PMI. Za oblast eurozóny dnes dorazí finalizovaný údaj spotřebitelské inflace za leden, prvotní výsledek ukázal na meziroční růst 8,6 % z 9,2 %.

Závěr včerejšího obchodování patřil americkému dolaru, který dokázal po zveřejnění zápisu z posledního jednání amerického Fedu posílit pod 1,0600 EURUSD. Představitelé centrální banky se obávají, že pokračující napjatý trh práce přispěje k tlaku na růst spotřebitelských cen, nicméně všichni se shodli na tom, že další zvýšení sazeb je nezbytné. Dokument také ukázal, že několik členů by upřednostnilo zvýšení úrokových sazeb až o 50 bazických bodů. Obavám z cenového růstu nepřidalo ani opětovné zrychlení lednové spotřebitelské inflace v meziměsíčním srovnání. Inflační očekávání taktéž podporovala překvapivá makrodata z posledních dní, zejména největší skok v ukazateli služeb ISM od poloviny roku 2020 nebo největší nárůst maloobchodních tržeb za téměř dva roky. Navzdory tomu, že poslední setkání centrálních bankéřů proběhlo před výše příchozími daty, byl zápis trhy vnímán jako jestřábí. Z hlediska makrodat dnes dorazí ze Spojených států tradiční statistika nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Pozornost bude mít taktéž zveřejnění revize odhadu růstu HDP za minulé čtvrtletí.