zpět

Koruna smazala první ze dvou oslabení

13.5.2022

Po včerejším obchodování a především po intervenci ČNB ve prospěch domácí měny koruna smazala jeden ze dvou šoků z posledních dní, který jí poslal o téměř jednu korunu dolů. Dnešní seanci otevírá v blízkosti 24,93 EURCZK.

Začátkem května se objevila první zpráva, že A. Michl bude jmenován guvernérem ČNB. Koruna na to konto oslabila z 24,53 EURCZK až na 24,90 EURCZK. Druhý skokový pád zažila koruna jen o několik dní později už s reálným jmenováním nového šéfa centrálních bankéřů. Tehdy oslabila až na 25,45 EURCZK.

Po včerejší intervenci ČNB vedoucí k uklidnění trhů se domácí měna pomalu vrací a dnes ráno se obchoduje v blízkosti 24,94 EURCZK. K dalšímu posílení a smazání předchozí ztrát je nutná důvěra trhů, že ČNB bude nadále aktivně bojovat proti inflaci a že sazby na české koruně ještě přeci jen půjdou nahoru. Pokud by tomu tak nebylo je pravděpodobné, že se koruna stočí zpět ke slabším úrovním.

Situaci by pomohl jestřábí komentář z úst nového guvernéra A. Michla. Nejzazší termín, kdy budeme vědět, jak bude ČNB postupovat pod taktovkou nového vedení je 22. červen, tehdy totiž zasedá bankovní rada a na programu je rozhodování o dalším nastavení úrokových měr.