zpět

Koruna před zítřejší ČNB stále v klidu

21.6.2022

Při absenci amerických obchodníků na trzích se včera evropské trhy vydaly vzhůru. To pomohlo i středoevropským měnám s výjimkou české koruny, která se v posledních dnech drží nezvykle v klidu těsně nad 24,70 EURCZK.

Do nového týdne vstoupily trhy vesměs pozitivně. Evropské akciové trhy rostly, což platilo i pro pražskou burzu, kde tahounem byly akcie KB a ČEZu. Pozitivní nálada pomáhala i středoevropským trhům, které mírně rostly. Výjimkou byla česká koruna, která se držela v klidu těsně nad 24,70 EURCZK, v závěru se snažila dostat pod tuto hranici.

Dnes ráno ale koruna otevírá silnější – kolem 24,68 EURCZK. K tomu ji napomáhá přetrvávající lepší nálada na trzích (futures na evropské akcie mírně v plusu, na americké ve větším plusu) a také očekávání na zítřejší zasedání ČNB. Tam dojde opět k výraznému zvýšení sazeb – konsensus analytiků se pohybuje někde mezi 100 – 125 body, trh v cenách započítává až 150 bodů.

Zvyšování sazeb zůstává tématem i v ECB – guvernérka Lagardeová včera potvrdila 25 bodový hike v červenci a připustila, že v září může dojít na výraznější zvýšení sazeb.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Řada dat dnes přijde z Polska. Polský průmysl by měl po předchozím za květen vykázat meziměsíční růst o 2,5 %. zajímavá bude i statistika cen polských průmyslových výrobců, které by měly meziročně vzrůst o téměř 25 %. Pro korunu bude zásadní až zítřek, kdy nás čeká zasedání ČNB.

Očekávané finanční události v Evropě

Kalendář eurozóny toho dnes mnoho nenabízí. Eurodolar dnes startuje na 1,0520 EURUSD.

Očekávané finanční události ve světě

Z USA bude dnes zveřejněn květnový index ekonomické aktivity v Chicagu a prodeje stávajících nemovitostí.